Chirurgii americani au realizat, în premieră, o grefă de craniu şi de piele a capului

06 Iun 2015
Chirurgii americani au realizat, în premieră, o grefă de craniu şi de piele a capului
 Operaţia, de  maximă complexitate, a avut loc la 22 mai 2015, a durat 15 ore, a mobilizat 50 de cadre medicale. Medicii de la Spitalul metodist din Houston au efectuat, în premieră, o grefă de craniu şi piele a capului, în acelaşi timp cu o grefă de rinichi şi pancreas.

Pentru grefa de craniu şi de piele, ei au folosit instrumente de microchirurgie. « Imaginaţi-vă că am cusut vase de sânge care măsurau 0,15 mm în diametru, ceea ce am făcut sub microscop, cu  suturi ce măsurau jumătate din diametrul firului de păr, cu ajutorul unui tip de instrument ce permite repararea ceasurilor elveţiene », a precizat dr. Michael Klebuc, chirurgul şef al echipei de la Spitalul metodist din Houston, care a realizat această performanţă medicală, citat de Francetv info şi 20minutes.fr.  

Pacientul, James Boysen, în vârstă de 55 de ani, avea diabet încă din copilărie şi, în 2006, a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer care afectează mai multe organe, inclusiv scalpul. El a fost tratat cu succes, dar au rămas răni pe pielea capului. Pacientul a trecut printr-o primă grefă de rinichi şi pancreas în 1992. Dar era necesară o altă grefă, care era imposibil de realizat din cauza medicamentelor pe care pacientul era nevoit să le ia pentru rănile scalpului.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră