Harry, este primul porc, in greutate de 23 de kilograme, care a beneficiat de o grefa de plamani creata in laborator. “El este bine”, a declarat pentru canalul american CBS doctorul Joan Nicholas de la laboratorul Galveston al Universitatii Texas, autorul acestui transplant. Este un pas foarte important, considera acesta, in sensul posibilitatii de a salva un numar mare de oameni. Totusi, porcusorul Harry nu este primul animal care a primit o grefa de plamani artificiali.
In 2010, cercetatorii au reusit sa implanteze la sobolani plamani obtinuti in laborator. Din pacate, ei au supravietuit intre 45 si 120 de minute, deoarece mai mult ca inima, plamanii sunt organe extrem de dificil de transplantat. Cazurile de respingere a grefei sunt frecvente si rata de supravietuire a pacientilor este mai mica fata de grefa de inima. Pentru a implanta grefa de plamani porcusorului Harry, doctorul Joan Nicholas a asteptat peste un an pana la “crearea” plamanilor prelevati de la animalul decedat. Echipa doctorului Nicholas a perfuzat solutii care au permis eliminarea tuturor celulelor, pana ce au ramas doar proteine matrice ce formeaza scheletul plamanilor. Apoi, au plasat aceasta matrice intr-un incubator si au adaugat diferite tipuri de celule pulmonare, creand astfel un nou plaman. Acest procedeu de eliminare a celulelor a mai fost folosit in 2010 pentru grefa de plamani la sobolani.
“Este comparabil cu constructia unei cladiri”, explica doctorul Joaquin Cortiella, directorul laboratorului Galveston. Noi obtinem un esafodaj (scheletul plamanilor), apoi construim in jur pentru a crea o cladire (plamanii). Aceasta tehnica, mai curand surprinzatoare, este relevata de reportajul de la CBS. Tehnica echipei doctorului Joan Nicholas de a crea plamani de porc si, de asemenea, pentru om.”Aceasta tehnica ar putea creste in mod considerabil numarul organelor disponibile pentru pacientii care au nevoie de un transplant, in special pentru copii”, spune doctorul Nicholas. La ora actuala, lipsa de organe disponibile este o realitate cu consecinte majore. Chiar dr. Nicholas sufera de o fibroza pulmonara care il impiedica sa respire in mod normal. Motiv pentru care s-a inscris pe o lista de asteptare in vederea unei asemenea grefe. De notat ca grupul de cercetatori al dr Nicholas a incercat sa inlocuiasca scheletul plamanilor cu un material sintetic, dar acest experiment a esuat. Dr Nicholas estimeaza ca tehnicile 3D vor putea sa-i ajute pe medici. “Intr-o buna zi, vom fi capabili sa utilizam aceasta tehnica de bio-inginerie in cazul persoanelor care au nevoie de o grefa”, spune dr. Nicholas. (M.M.)