Cercetătorii din cadrul Melanoma Institute Australia au anunțat că au testat, cu rezultate încurajatoare, o combinație de tratamente contra melanomului. Potrivit unui studiu, publicat în New England Journal of Medecine, această combinație stopează aceste cancere virulente ale pielii să se răspândească în restul organismului, transmite 20 Minutes.
Asocierea a două tratamente
Cercetătorii au efectuat două teste de-a lungul unui an, fiecare. Un test s-a bazat pe asocierea a două terapii (dabrafenib și trametinib), din care una stopează producerea unei proteine care stimulează evoluția melanomului.
Al doilea test s-a bazat pe imunoterapie (nivolumab și ipilimumab), care constă în stimularea sistemului imunitar pentru ca acesta să țintească și să distrugă celulele canceroase. De asemenea, studiul a demonstrat că riscurile de recidivă s-au diminuat. Aceste două teste internaționale au fost efectute pe pacieți afectați de melanom în stadiul 3 și au trecut prin ablația tumorii. Până aici, acest tip de boli prezintă un risc între 40% și 70% de recidivă, adesea finalizate cu decesul, pacienții fiind condamnați să aștepte răspândirea cancerului.
Totuși, rezultatele testelor au sugerat că putem să stopăm boală și să o împiedicăm să se propage, salvând vieți, explică Georgina Long, directorul medical al Melanoma Institute. Obiectivul nostru final este ca melanomul să devină mai degrabă o boală cronică decât o boală letală cât mai curând, mai spune Georgina Long. De asemenea, Georgina Long subliniază că testele arată că există armele necsare pentru a împiedica evoluția melanomului și că ”nu vom mai aștepta pasivi să vedem cum se răspândește”.
Un cancer agresiv
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un cancer diagnosticat din trei este un cancer al pielii. În Australia, anual, sunt diagnosticate peste 1.800 de cazuri noi de melanom. Concluziile celor două studii vor fi prezentate, în această săptămână, în Spania, în cadrul congresului anual al Societății europene de oncologie medicală.