Doctorul cu mâini de aur: a operat inimile a 15.000 de copii. PRO BONO

02 Ian 2023
Doctorul cu mâini de aur: a operat inimile a 15.000 de copii. PRO BONO

Presa elenă i-a dat doctorului Afksendiyos Kalangos multe nume. Ei l-au numit „medicul săracilor”, „un sfânt fără aureolă”, „chirurgul grecesc care salvează copiii”, „îngerul păzitor” și „medicul cu mâinile de aur”. Dar cel mai precis dintre toate epitetele ar trebui să fie „chirurgul cardiolog care a operat gratuit 15.000 de copii”.

Dr. Kalangos și-a început cariera de chirurg cardiovascular la Spitalul Școlii de Medicină din Geneva din Elveția în 1993. În 1998, medicul filantropic a fondat fundația „Coeurs Pour Tous” (Inimi pentru toți), iar în 2002, a fondat „Kalangos”. Instituție” pentru care deține și președinte, conform greekreporter.com.

În ultimii zece ani, el a călătorit în toată lumea împreună cu echipa sa medicală, realizând „arta de a salva viețile copiilor”, așa cum a spus un jurnalist grec. El și echipa sa au călătorit în total 25 de țări, efectuând operații pe inimă pro bono pentru 15.000 de copii.

Numele lui Kalangos este sinonim cu furnizarea dezinteresată de servicii de asistență medicală pacienților cu boli de inimă din Grecia, Liban, Georgia, Serbia, Cipru, India, Maroc și Algeria. El și-a săvârșit, de asemenea, miracole salvatoare în Mauritius, Mozambic, Eritreea, Madagascar, Venezuela, Ucraina, Azerbaidjan, Camerun și Rwanda, printre alte națiuni.

Cardiologul filantropic este un om condus de un singur standard. Prin organizația sa de caritate, el sprijină copiii care suferă de boli cardiace congenitale din întreaga lume, iar acest lucru necesită cel puțin 300.000 de mii de kilometri de călătorie pe an.

El și echipa sa lucrează atât în ​​Europa, cât și într-o serie de țări în curs de dezvoltare, efectuând un total de șase sute de operații pe cord deschis în fiecare an.

După cum a spus într-un interviu la televiziunea Skai, dr. Kalangos îi datorează spiritul de filantropie tatălui său, care a fost patolog și director al clinicii de pediatrie de la Spitalul grecesc Balikli din Constantinopol.

„Am crescut într-un mediu de filantropie”, explică medicul. „Am descoperit noțiunea de filantropie în copilărie. Când mi-am pierdut mama, a deschis o clinică acasă, în casa noastră, unde a examinat pacienții două-trei zile pe săptămână.”

El își amintește că „grădina lor era plină de oameni [iar tatăl său] examina pacienții gratuit și chiar obișnuia să le dea bani pentru a-şi cumpăra medicamentele. Am crescut cu învățăturile tatălui meu”, spune dr. Kalangos, referindu-se la „imaginea filantropă despre el [și modul în care…] a devenit parte a naturii [lui]”.

Dr. Kalangos a inventat, de asemenea, un dispozitiv chirurgical numit „Inelul Kalangos”. Inelul valvei de anuloplastie brevetat corectează valva cardiacă și păstrează potențialul de creștere al inimii copilului prin inducerea formării de țesut fibros.

Dr. Afksendiyos Kalangos a absolvit Facultatea de Medicină Cerrahpasa a Universității Koc din Constantinopol în 1984. A lucrat ca medic criminalist în Giresun între 1984 și 1986.

După ce și-a terminat rezidențiatul la Spitalul de Cercetare și Formare în Chirurgie Inimă și Vasculară Dr. Siyami Ersek Breast, Heart And Vascular Surgery and Research în 1991, a urmat o pregătire suplimentară la Londra și mai târziu la Paris.

Și-a început cariera ca medic chirurg cardiovascular la Spitalul Școlii de Medicină din Geneva în 1993. Dr. Kalangos a fost numit vicepreședinte al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară în 1998 și apoi a devenit președintele departamentului în 2001. A fost numit director al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară din Geneva. Centrul Cardiovascular în 2011.

Dr. Kalangos a primit titlul de profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva în 2006, iar în 2012, a câștigat titlul de „Profesor Ordinarius”. A scris peste trei sute de articole și a vorbit la un total de 800 de conferințe de-a lungul carierei sale.

Genialul doctor folosește patru tehnici chirurgicale unice în operațiile sale pe inimă, care au fost descrise în reviste medicale și adoptate de chirurgi din întreaga lume.

Scopul fundației Dr. Kalangos „Coeurs Pour Tous” este de a opera copiii cu boli de inimă, indiferent dacă familia își poate permite sau nu costul unei astfel de operații. De asemenea, fundația pregătește medici pentru a crea o infrastructură medicală și de asistență medicală de nivel înalt care să poată oferi servicii medicale în întreaga lume.

În 2015, grupul numit „Coeurs Pour Tous Hellas” și-a început activitatea în Grecia, Dr. Kalangos și echipa sa s-au angajat să ajute copiii nevoiași din națiunea greacă afectată financiar. Toți medicii din echipă își oferă serviciile gratuit la Spitalul de Copii Mitera din Atena.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră