O echipă de cercetători franco-americană a reuşit să reprogrameze bacteriile, astfel încât acestea să poată depista urmele de zahăr din urina pacienţilor afectaţi de diabet zaharat. Bacteriile au fost transformate într-un fel de spioni-detectori. Cercetătorii de la INSERM (Franţa) şi Universitatea Stanford (SUA) au pus la punct o bacterie capabilă să semnaleze prezenţa zahărului în urina provenită de la persoanele suferinde de diabet. ADN-ul bacteriilor a fost reprogramat, întocmai ca un calculator, pentru a detecta marquerii biologici prezenţi în cantităţi foarte mici. În natură, sunt deja bacterii capabile să repereze glucoza, dar numai atunci când sunt în număr foarte mare. Cercetătorii au încorporat în organism un tranzitor biologic. Acesta este un sistem care poate amplifica semnalele, ca de exemplu undele radio. Doar că aici, semnalele electronice sunt înlocuite prin semnale moleculare. Cercetătorii au legat acest tranzistor de o bacterie capabilă se detecteze glucoza. Expresia genetică a bacteriei este, deci, complet controlată. Astfel, reprogramată, bacteria poate repera semnalele zahărului din urină, chiar şi atunci când sunt este în cantităţi foarte mici. În câteva ore, lichidul îşi schimbă culoarea.
Bacteriile sunt extrem de interesante pentru biotehnologie, în special pentru biologia de sinteză. Este un nou domeniu, aflat în plin progres, care constă în aplicarea în biologie a principiilor inspirate din ingineria electronică. Cercetătorii spun că această bacterie artificială ar putea fi programată şi pentru alţi marqueri biologici, în funcţie de patologii. Această metoda non-invazivă este uşor de folosit şi îi scuteşte pe pacienţi de a se mai deplasa la spital.
„Ne-am putea imagina chiar programarea bacteriilor pentru a acţiona la nivelul florei intestinale şi a ţine sub control bolile”, spune Jerome Bonnet, unul dintre realizatorii tranzistorului biologic, prezentat la 27 mai a.c., în revista Science Translational Medicine.