A vorbi singur ar putea fi o soluție bună în planul congnitivo-comportamental. Dacă vă surprindeți că vorbiți singur în fața oglinzii în baie sau chiar mergând pe stradă chiar nu este rău deloc. S-ar putea ca, de cele mai multe ori, să fiți ridicol, dar în realitate este foarte bine.
Ethan Kross, profesor de psihologie la Universitatea Michigan îi încurajează pe ”vorbitorii solitari” să continue aceste monologuri, transmite site-ul topsante. Potrivit acestuia, a vorbi de unul singur ne ajută să ne distanțăm de lucruri sau situații date. De fapt, ne exteriorizăm gândurile și astfel relativizăm o situație.
Este ca și cum ați vorbi cu un prieten – care, iată nu-i lângă tine – pentru a găsi un sfat, scoțând la suprafață problema care vă apasă. A vorbi singur reprezintă o modalitate prin care analizați o situație, explică psihologul într-un articol din New York Times.
Psihologul mai observă încă un avantaj. În cazul pierderii unui obiect a vorbi de unul singur vă poate ajuta să găsiți mai ușor și mai repede obiectul rătăcit. De altfel, un studiu publicat în 2012 în The Quaterly Journal of Experimental Psychology evidențiază faptul că a discuta cu tine însuți îți poate îmbunătăți performanțele vizuale, de exemplu, atunci când ați rătăcit cheile.