Temperaturile extreme ar putea influența dezvoltarea fătului, susțin cercetătorii americani.
Potrivit unui studiu realizat recent, condițiile meteorologice în timpul sarcinii ar putea să influențeze greutatea copilului la naștere. Studiul, publicat în revista Environmental Research, analizează datele privitoare la 220.000 de nașteri înregistrate în 19 spitale din SUA, între 2002 și 2008. Datele au fost corelate cu condițiile meteorologice valabile în perioada respectivă.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că temperaturile foarte scăzute favorizează nașterea copiilor sub greutatea normală de 2,45 kg. Cercetătorii americani sugerează că femeile care sunt expuse unor temperaturi extreme în al doilea și al treilea trimestru de sarcină ar avea riscul între 18% și 31% mai mare de a aduce pe lume bebeluși sub greutatea normală.
În opinia autorilor studiului, temperaturile extreme ar perturba circulația sângelui la nivelul uterului, ceea ce are impact asupra dezvoltării fătului. Le recomandăm viitoarelor mame să se protejeze în perioada sarcinii, în special iarna și vara, spun autorii studiului. Evitați pe cât posibil temperaturile foarte ridicate și foarte scăzute prin limitarea deplasărilor în zone cu condiții meteorologice extreme, mai spun aceștia.
În perioada sarcinii, numeroși factori pot influența greutatea la naștere a bebelușului: alimentația, poluarea atmosferică, greutatea mamei, diabetul gestațional, alcoolismul, tabagismul...
Potrivit specialiștilor, un bebeluș născut la termen trebuie să cântărească între 2,6 și 4 kg și să măsoare între 45 și 55 cm. Un copil venit pe lume sub greutatea normală este expus riscului de tulburări respiratorii, neurologice, de dezvoltare, de orbire și surditate, precum și unor boli cronice la maturitate: hipertensiune, diabet, tulburări cardiovasculare.