Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în prima decadă a lunii martie anul curent, 61 de sortimente de croasanți. Concluziile sunt halucinante: 92% dintre croasanții analizați conțin conservanți, 82% - arome sintetice, 77% - acid citric, 75% - între 5 și 10 aditivi alimentari, 61% - câte 2 conservanți.
Şi dacă nu v-aţi convins ce înseamnă croasantul de lângă ceşcuţa de cafea, atunci aflaţi, tot de la APC, că 100 de grame de produs are o valoare energetică ce variază între 307,06 kcal şi 488 kcal.
Or, în conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.
Din analizele efectuate de APC reiese că 100 de grame de produs înseamnă între 12 grame şi 30 de grame de lipide, între 3,4 grame şi 15 grame de acizi graşi saturaţi, între 43 de grame şi 63 de grame de carbohidraţi, între 9 grame şi 28 de grame de zaharuri.
Iar 26% din produsele analizate conţin o cantitate de zaharuri de peste 15 grame per 100 grame de produs, adică între 16 g zahăr şi 28 g zahăr/100 g produs.
Potrivit APC, în sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de caise, aromă de cireșe, aromă de căpșuni, aromă de unt, aromă de alune de pădure, aromă de vanilie, aromă de ciocolată, aromă de caramel, aromă de vin spumant și arome nedefinite. Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.