Numarul de E-uri (aditivi alimentari) conţinute în produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 1 şi 10 E-uri, astfel:
3 % din produsele analizate au 1 E - vopsea praf;
20 % din produse analizate au 2 E – vopsea praf/ganulată;
9 % din produse analizate au 3 E – vopsea granulate şi vopsea lichidă;
11 % din produsele analizate au 4 E –vopsea lichidă;
14 % din produsele analizate au 5 E –vopsea lichidă;
9 % din produsele analizate au 6 E –vopsea lichidă;
3 % din produsele analizate au 7 E –vopsea lichidă;
11 % din produsele analizate au 8 E –vopsea lichidă;
6 % din produsele analizate au 9 E –vopsea lichidă;
14 % din produsele analizate au 10 E – vopsea lichidă.
Alergii, astm...
Cel mai frecvent şi periculos aditiv descoperit în majoritatea produselor de vopsit ouă este E 122 sau azorubina, care declanşează astmul şi hiperactivitate la copii.
Medicii atrag atenţia că substanţele toxice din aceste vopsele reuşesc să treacă de coaja oului şi să pătrundă în albuş, provocând reacţii alergice la nivelul pielii, dar şi tulburări ale tubului digestiv. Evident, mai expuşi sunt copiii, dar şi bolnavii cronici.