Concluziile acestui studiu ne taie pofta de pizza. Nu ne mai împiedicăm de faptul că 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din Germania, Franţa şi Polonia şi nu din Italia, cum ne-am aştepta.
Problema este că la 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menţionează tipul de făină din care e făcut blatul, că peste 80% conţin aditivi alimentari chiar de la 2 la 15 E-uri, că 63% conţin nitrit de sodiu, că în 150 de grame de pizza sunt aproximativ 2 grame de sare.
Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare.
Între 600 şi 1.000 de kcal
Potrivit studiului APC, valoarea energetică obținută prin metabolizarea unei pizza variază între 633 kcal și 1.037 kcal.
Pentru a evidenţia consecinţele valorii energetice a acestui produs, APC porneşte de la date oferit de Societatea de Nutriţie. Conform datelor furnizate de Societatea de Nutriție din România, un copil cu vârsta între 13 și 15 ani are nevoie zilnic de 2.490 kcal. În situația în care ar consuma o pizza, ar asimila aproape jumătate din necesarul de energie pentru o zi, fapt ce poate duce la depășirea cu mult a necesarului de calorii pentru o zi, având în vedere și aportul energetic de la celelalte mese din timpul zilei. În felul acesta se explică statistica îngrijorătoare cu privire la valoarea ridicată a colesterolului în rândul copiilor, astfel 1 din 25 de copii din România au colesterolul ridicat, faţă de media europeană unde numai 1 din 200 de copii au valoarea colesterolului ridicat.
Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă, atrage atenţia studiul APC.
Cantitatea de lipide per pizza variază între 20,7 grame și 49,4 grame, iar conținutul de acizi grași saturați dintr-o pizza variază între 5,85 grame și 17 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de boli cardiovasculare (infarct sau accident vascular cerebral) şi de cancere de colon și sân.
Cantitatea de proteine per pizza variază între 19,4 grame și 38 grame.