În Europa începe un nou val de Covid. Experții cer relansarea vaccinării pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, scrie L'Express.
Reapariția infecțiilor în mai multe țări din Europa este determinată în principal de creșterea puterii BA.5. Acest nou membru al familiei Omicron a reprezentat doar 13,3% din cazuri săptămâna trecută în Franța. O proporție care a crescut deja la 24,2% în această săptămână. „Este cert că această descendență va deveni foarte curând dominantă în Franța, dacă nu este deja cazul”, asigură Mircea Sofonea, epidemiolog la Universitatea din Montpellier.
Această nouă tulpină este într-adevăr mai transmisibilă decât cele anterioare, cu capacități de evadare imunitare mai mari. „Diferitele studii, inclusiv ale noastre, arată că în absența unei doze de rapel, aproape că nu există activitate de neutralizare împotriva BA.5. Un rapel induce un răspuns împotriva acestei subvariante, dar eficacitatea este mai puțin pronunțată decât împotriva Delta sau BA.1. , și scade rapid.
La șase luni după această a treia doză, sunt foarte puțini anticorpi neutralizanți împotriva BA5”, notează prof. Olivier Schwartz, șeful Unității Virus și Imunitate „Institutul Pasteur. Cu alte cuvinte, persoanele care au primit rapelul cu câteva luni în urmă rămân expuse la infecția cu BA.5.
Jumătate din populație deja infectată cu Omicron sau BA.2
Dar persoanele vaccinate care ar fi întâlnit, în plus, Omicron (BA.1) sau descendentul acestuia BA.2? Aceste două tulpini virale au circulat pe scară largă în ianuarie prima, în martie și aprilie a doua. "Se estimează că 50% dintre francezi au fost infectați cu una sau alta, continuă profesorul Schwartz. Această parte a populației ar trebui să beneficieze de o imunitate mai puternică împotriva BA.5, potrivit mai multor studii publicate în ultimele săptămâni și efectuate folosind serul persoanelor vaccinate și apoi infectate”. Cu toate acestea, nivelul de protecție pare diferit în funcție de subvariantă. Un studiu condus de cercetătorii de la Imperial College London și lansat în pre-publicare, fără să fi fost încă revizuit de alți oameni de știință, arată că BA.5 este genetic mai aproape de BA.2, din care este direct descendent, decât BA.1. Prin urmare, infecția anterioară cu BA.2 ar putea conferi anticorpi mai eficienți împotriva BA.5. „Dar momentan avem încă puține date cu subiecții infectați anterior cu BA.2, deci nu știm”, nuanță profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful secției de boli infecțioase și imunologie clinică.
Valul de BA.5 suferit de Portugalia în ultimele săptămâni ar fi putut fi explicat, potrivit unor experți, prin circulația scăzută a BA.2 în această țară. La care s-a adăugat o imunitate în scădere a populației, valul BA.1 datând deja de la începutul anului. Acest lucru oferă speranța ca BA.5 ne loveste mai putin tare. Dar această analiză rămâne controversată: „Populația se testează mai puțin, deci este posibil ca valul BA2 să fi fost subevaluat în Portugalia. Mai mult decât atât, la un moment dat, BA.2 a devenit dominant în probele secvențiate în această țară. Asta înseamnă că au circulat la fel”, indică de exemplu profesorul Antoine Flahault, epidemiolog și director al Institutului de sănătate globală de la Universitatea din Geneva.
„Evadarea imunitară a acestei variante BA5, sau chiar câștigul ei în contagiozitate intrinsecă, se adaugă declinului imunitar care reduce protecția conferită de o infecție sau de o vaccinare împotriva unei noi infecții, la un nivel foarte scăzut dupa cinci luni”, notează Mircea Sofonea. Vești proaste, deoarece mortalitatea legată de BA.5 se dovedește a fi semnificativă în Portugalia: „Au fost deja 1.400 de decese între 1 mai și 15 mai și probabil ne putem aștepta să avem între 2.500 și 3.000 până la sfârșitul lunii iulie. La o populaţie de 10 milioane de locuitori, acest lucru este semnificativ”, precizează Antoine Flahault.
BA.5 ar prezenta un tropism pentru celulele pulmonare
Un studiu preliminar al unei echipe japoneze a arătat că BA.5 poate prezenta o patogenitate mai mare decât alți membri ai familiei Omicron. Are într-adevăr o mutație care a fost deja găsită pe varianta Delta care i-ar conferi din nou un tropism pentru celulele noastre pulmonare, pierdut cu Omicron și BA.2.
"Acest lucru ridică semne de întrebare, dar deocamdată este doar un semnal in vitro. Demonstrația epidemiologică nu este încă prezentă", nuanță Mircea Sofonea. Și, de fapt, acest lucru nu înseamnă că BA.5 se va dovedi a fi mai dăunător decât predecesorii săi: la cei sub 60 de ani fără factori de risc special, vaccinarea continuă să protejeze bine împotriva riscului de a dezvolta o formă severă.
„Formele severe îi afectează pe cei mai fragili, pe vârstnici, pe cei imunocompromiși, pe cei nevaccinați și, în cazuri rare, pe cei vaccinați, fără ca noi să știm încă foarte bine de ce”, subliniază profesorul Jean-Daniel Lelièvre.
Trebuie deci mai presus de toate să ne așteptăm la o „epidemie de infecții”, în cuvintele lui Mircea Sofonea. Cu toate acestea, ne putem teme că viața noastră socială și economică va fi din nou perturbată de o creștere a concediilor medicale, dar într-o măsură mai mică decât la începutul anului. Frâna sezonieră ar trebui într-adevăr să intre în joc, fără a bloca complet epidemia: vara trecută, temperaturile de vară și modul de viață care o însoțește (terase, ferestre deschise etc.) nu au împiedicat varianta Deltă să provoace un val, dar a fost mai puțin grav decât în toamnă.
"Cu toate acestea, dacă virusul circulă mult, pacienții ar putea fi, proporțional, numeroși să caute sistemul de îngrijire. În context de vacanțe, canicule, urgențe închise, s-ar putea complica rapid. Ca să nu mai vorbim de faptul că mulți anticorpi monoclonali, folosiți în spitale pentru a preveni agravarea pacienților fragili, nu mai acţionează împotriva BA.5."