Un cercetator a pus la punct un instrument asemanator unui radar care permite masurarea de la distanta a ritmului cardiac al mai multor persoane. Si daca viitorul supravegherii medicale se face de la domiciliu gratie Wi-Fi? Aceasta este intrebarea de la care porneste articolul “Cand wifi va permite surpavegherea inimii de la distanta” , publicat recent in editia online a Le Figaro.
Este calea pe care o deschide prototipul de monitorizare a functiilor vitale realizat de Fadel Adib, doctorand la Massachusetts Institute of Technologie (MIT) din Boston. Cercetatorul, care a prezentat aceasta lucrare la CHI – interaction-humain-ordinateur 2015, de la Seul, sustine ca poate supraveghea functiile respiratorii ale bebelusilor sau ritmul cardiac al varstnicilor. “Dispozitivul este legat la internet, in sensul ca el poate alerta mai multe persoane in acelasi timp, explica Fadel Adib |pentru Le Figaro.
Acest instrument va putea sa-i previna pe parinti – printr-o aplicatie la mobil -, spitalele si politie in caz de urgenta, in cel mai scurt timp. Dar, potrivit inventatorului Fadel Adib, instrumentul “va fi disponbil in urmatorii 2 – 3 ani. Sistemul, numit Vital-Radio functioneaza ca un radar: un semnal fara fir de slaba intensitate este trimis in toate directiile si cand el intalneste un corp sau o suprafata, o parte dintre aceste unde electromagnetice este retrimisa catre un captator.
Reflexia ondelor se modifica in functie de pozitia cutiei toracice intre inspiratie si expriatie si cele mai mici neregularitati in circuitul de respiratie provocate de bataile inimii permit masurarea ritmului cardiac. Instrumentul beneficiaza de o tehnologie numita FMCW care, cu un algoritm specific, permite identificarea si diferentierea persoanelor si obiectelor prezente in spectrul lui de analiza.
De exemplu, este capabil, daca doua persoane sunt in aceeasi camera, sa le urmareasca functiile lor vitale individual cu o precizie de aproximativ 99%, se precizeaza in studiul lui Fadel Adib. Vital-Radio capteaza semnale pana la 8 metri, chiar daca vorbim de obstacole, cum ar fi pereti. Aceast instrument ar putea oferi un plus de autonomie persoanelor care acorda ingrijire medicala si care sunt nevoite sa paraseasca camera in care se afla bolnavul.