După şapte ani de studii, cercetătorii de la QUT, Institutul pentru sănătate şi inovaţie biomedicală din Brisbane, Australia, au reuşit să realizeze un vaccin contra chlamydiei pentru koala, un animal la care această infecţie este foarte frecventă. „Între 40% şi 70% dintre koala suferă de chlamydia localizată într-o anumită parte a corpului”, explică profesorul Ken Beagley de la acest institut în cotidianul britanic The Telegraph, reluat de site-ul 20 Minutes.
“Noi am descoperit recent că mulţi masculi sunt infectaţi cu chlamydia. Acest microorganism poate fi izolat în numeroase zone ale aparatului genital masculin, inclusiv testicule, unde este produsă sperma, mai afirmă profesorul Ken Beagley. În privinţa vaccinului contra chlamydiei, specialistul spune că este eficient şi că testele efectuate pe koala în captivitate sunt o garanţie.
Bazându-ne pe aceste descoperiri, specialiştii speră să pună la punct un vaccin benefic omului.
Chlamydioza este o infecţie cu transmitere sexuală (IST) provocată de bacteria Chlamydia. Această infecţie este mai frecventă la persoanele sub 25de ani. Ea afectează, deopotrivă femei şi bărbaţi şi poate evolua cu unele complicaţii severe. Din păcate, această infecţie sexuală poate apărea şi evolua fără simptome, ceea ce întârzie precizarea diagnosticului şi începerea tratamentului.
Se estimează că 50% dintre cazurile de sterilitate feminină sunt cauzate de chlamydioze care nu au fost tratate la timp şi corect. Trebuie reţinut că un simplu tratament cu antibiotice de cel puţin o săptămână poate aduce vindecarea de această infecţie sexuală.
Până acum, nu există un vaccin care să asigure prevenirea acestei infecţii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, chlamydioza afectează, anual, peste 100 de milioane de persoane.