China detectează primul caz uman de gripă aviară H3N8

27 Apr 2022
China detectează primul caz uman de gripă aviară H3N8

Pentru prima dată, un tânăr chinez a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 a virusului gripei aviare. Dar riscurile transmiterii pe scară largă sunt scăzute, scrie AFP citată de BFMTV. Moratoriul privind studiile considerate potențial periculoase privind mutația virusului gripei aviare H5N1 va fi prelungit, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății


China susține că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la oameni, dar autoritățile sanitare spun că riscul de transmitere de la om la om este scăzut. Se știe că tulpina H3N8 infectează caii, câinii și focile, dar nu fusese încă detectată la om.

Ministerul chinez al Sănătății a declarat marți că un băiețel de patru ani, care locuiește în provincia Henan din centrul Chinei, a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră și alte simptome.

Infectat de păsări
Familia pacientului crește pui și locuiește într-o zonă populată de rațe sălbatice. Băiatul a fost infectat direct de păsări, a precizat Ministerul Sănătăţii, adăugând că testele efectuate pe persoane apropiate pacientului au relevat „nicio anomalie”.

Tot potrivit ministerului, cazul băiatului rezultă dintr-o „transmitere interspecie punctuală” iar „riscul transmiterii pe scară largă este scăzut”. El a făcut totuși un apel să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave și să se consulte în caz de febră sau simptome respiratorii.

Precedente legate de alte tulpini
Cazurile de transmitere a gripei aviare între oameni sunt extrem de rare. Tulpinile H5N1 și H7N9, detectate în 1997 și, respectiv, 2013, au fost cauza principală a cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).Moratoriul privind publicarea unor studii considerate potențial periculoase privind mutația virusului gripei aviare H5N1 va fi prelungit, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră