Un vas de sânge artificial capabil să dizolve cheagurile. Este o performanţă posibilă pusă punct de cercetătorii ruşi.
Cheagurile de sânge sunt formate din celule de sânge : acestea se acumulează sub forma unei mase vâscoase şi, în final, reuşesc să obtureze căile de circulaţie a sângelui (artere şi vene). Când este obturat un vas de sânge, pacientul este în pericol suferinţe cardiovasculare : crize cardiace, accident vascular cerebral, tromboză venoasă etc. Pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, cercetătorii de la ITMO University (Rusia) au pus la punct prototipul unui vas de sânge artificial care este capabil să reziste cheagurilor şi… chiar să le dizolve.
Practic, acest vas sanguin de nouă generaţie este format din tuburi foarte subţiniri (nano tuburi) din oxid de aluminiu, în care se găsesc enzime tromolitice, care au rolul de a distruge cheagul încă de la formarea lui. Enzimele au, de asemenea, rolul de a preveni formarea cheagurilor. « Am testat acest prototip in vitro, în laborator », explică Yulia Şapurina, principalul autor al acestei metode prezentate în revista Journal of Medicinal Chemistry. « Am făcut un cheag şi l-am făcut să circule în vasul de sânge artificial. El a fost distrus în câteva minute », a mai spus Şapurina.
Medicamentele anticoagulante
Cercetătorii ruşi au urmărit prin realizarea acestui vas de sânge artificial limitarea administării de anti-coagulante pacienţilor care prezintă risc cardiovascular major. Aceste medicamente sunt asociate cu efecte secundare ce nu pot fi neglijate : hemoragii, tulburări digestive, reacţii alergice, reacţii cu alte medicamente (aspirina şi paracetamolul, în special), dar şi cu unele alimente bogate în vitamina K.