Cele mai comune jocuri psihologice ale minții și care sunt metodele prin care le putem combate

06 Feb 2022
Cele mai comune jocuri psihologice ale minții și care sunt metodele prin care le putem combate

Nu subestima niciodată puterea unui mic joc mental. În timp ce „Towelgate” poate fi modul lui Roger Federer de a folosi un mic război psihologic pentru a-l intimida pe Novak Djokovic chiar înainte de a se înfrunta, nu toate jocurile minții trebuie să aibă o etichetă de geniu malefic. Jocurile minții te pot ajuta de fapt să ajungi înainte în lumea afacerilor, nu prin manipulare, ci pur și simplu prin înțelegerea modului în care funcționează mintea. Acest lucru vă poate ajuta să preveniți o situație dificilă și să vă familiarizați cu propriile reacții și acțiuni.

Iată câteva trucuri pe care le poți folosi data viitoare când trebuie să faci o impresie:

Trucul 1

Oglindiți-vă adversarul. Când vorbești cu cineva care este în vârstă față de tine, te ajută să-i oglindești limbajul corpului. Acest lucru ajută la crearea unui sentiment de familiaritate și confort, deoarece atunci când cineva se comportă ca noi, creierul nostru tinde să presupună că este ca noi. Dar nu trece peste cap și imita schimbările în limbajul corpului lor în același moment. Acest mic truc funcționează mai ales bine atunci când cereți o mărire de salariu sau concediu. Oglindirea limbajului trupului îi face să te vadă ca pe ei înșiși, creând un sentiment de empatie și, cel mai probabil, îți satisface cererea.

Trucul 2

Nu vă grăbiţi. Acest mic truc funcționează mult mai bine decât orice ser de adevăr. Când puneți cuiva o întrebare despre un subiect delicat și acesta răspunde cu un răspuns mai puțin decât imaginar, nu încercați cu mai multe întrebări. Așteptați doar câteva clipe și în acele momente incomode de liniște dintre voi doi, de obicei, ei vor scoate mai multe informații decât și-au dorit.

Trucul 3

Limitați-le opțiunile. Când încerci să convingi pe cineva să facă ceva în felul tău, limitarea opțiunilor sale este o modalitate bună de a-l face să facă ceea ce vrei, făcându-l în același timp să simtă că face de fapt ceea ce își dorește. Când li se oferă opțiuni, oamenii de obicei rămân la opțiunile care le sunt oferite, deoarece oferirea altuia îi poate face să pară dificili și agresivi.

Trucul 4

Stai cât mai drept! Angajații au grijă dacă șeful lor încearcă acest truc psihologic. Când vă alăturați șefului pentru o întâlnire sau mergeți la un interviu, aproape întotdeauna veți descoperi că persoana din poziția mai înaltă stă pe un scaun mai bun, mai sus decât al vostru. Acest lucru este pentru a intimida oaspetele. Contracarați-l ajustând scaunul la aceeași înălțime ca și angajatorul dvs. 

Trucul 5

Cere și ți se va da. Când îi ceri șefului sau colegului tău o favoare, începe cu rugămintea mare și apoi coboară spre cea mai insignifiantă. Începând cu o mare favoare căreia știi că este probabil să-i spună nu, înseamnă că se vor simți prost și vor fi de acord cu cea mai mică. Și dacă îți spun da la început, ei bine, asta este o situație de câștig pentru toate.

9 jocuri mintale comune l-a care apelează oamenii când joacă cu tine.

Folosind negarea, minciuna, dezinformarea și contradicția pentru a te face să te îndoiești de sănătatea mentală, memorie și percepție. Cum să depășești: Decuplați-vă și plecați fără niciun comentariu.
A face remarci critice deghizate în sarcasm sau umor pentru a te face să te simți inferior sau mai puțin în siguranță. Cum să depășești: Rămân calm. Zâmbește și pune acea persoană în lumina reflectoarelor punând întrebări.
Conceput pentru a-ți exploata bunăvoința, conștiința vinovată, instinctul de protecție și hrănire pentru a beneficia personal. Cum să depășești: Nu vă implicați emoțional și nu mențineți relația respectivă.
Să faci pe prostul pentru a scăpa de un comportament neadecvat sau lucruri incomode. Cum să depășești: Acțiunează cu precauți și renunță.
Ii critici pe ceilalti pentru lucrurile pe care le fac ei insisi. Cum să depășești: Nu cădeți în această plasă și îndepărtați-vă din peisaj.
Mod pasiv agresiv de a-ți aminti ceva rău pe care l-ai făcut pentru a-i face să vrea să compenseze. Cum să depășești: Răspunde cu empatie, dar ai încredere în intuițiile tale.

Ignorarea mesajelor, apelurilor sau întrebărilor pentru a te face să te simți nesigur și pentru a te face să începi să te îndoiești de tine. Cum să depășești: Ignorați-l până când explodează.
Te marginalizează, ridiculizează și respinge constant pentru a te face să te simți inferior și pentru a-i face să se simtă superiori. Cum să depășești: Spune mulțumesc și continuă cu viața ta.
Ridicând vocea, folosind o mulțime de gesturi și uneori chiar abuz fizic pentru a obține ceea ce își doresc. Cum să depășești: Stai calm. Stabiliți limite. Oferă spațiu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră