Caz excepțional: Moartă cu certificat, o femeie revine la viață după o oră. Diagnosticul de deces nu este atât de simplu!

27 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Caz excepțional: Moartă cu certificat, o femeie revine la viață după o oră. Diagnosticul de deces nu este atât de simplu!

Doctorul Francois Braun, din cadrul SAMU Urgence France, subliniază caracterul excepțional al unei femei declarate moarte, care a revenit la viață după o oră, precum și dificultățile în precizarea diagnosticului de deces, transmite, joi, franceinfo. 

Un medic din cadul Spitalului Salpetriere din Paris a declarat decesul unei femei în vârstă de 49 de ani. El a semnat certificatul de deces la ora 18:10. După o oră, femeia a revenit la viață. A fost transportată la Spitalul Necker, în serviciul de terapie, a anunțat France Bleu Paris, miercuri, 26 aprilie. 

Francois Braun, medic și președintele SAMU Urgence France, a explicat pentru franceinfo, joi, 27 aprilie, că acesta este un caz cu totul excepțional. Este unul dintre acele cazuri pe care îl întâlnim la altitudine, în munți, în accidente cu hipotermii foarte grave. Cu o inimă care nu bate, supraviețuirea scade sub 1%, a precizat medicul. Pentru acesta, diagnosticul de moarte nu este atât de simplu.

Medicul Francois Braun mai precizează că, în aceste cazuri, sunt recomandări internaționale, valabile peste tot în lume. Potrivit acestora, dacă activitatea cardiacă nu revine după 30 de minute de reanimare medicală, nu mai există șanse de supraviețuire. Este unul dintre criteriile care permit renunțarea la reanimarea cardio-pulmonară sau oprirea masajului cardiac.

Alte criterii care permit stoparea manevrelor de reanimare sunt bolile de care suferă pacientul sau starea lui de sănătate, anterioară acestui moment critic. În opinia specialistului, diagnosticul de deces poate fi foarte dificil și atunci când sunt îndoieli, trebuie lăsat ca timpul să dea răspunsul cert.

În legătură cu șansele de revenire la viață și în ce condiții după un asemenea episod, medicul Braun spune că sechelele, chiar fără un stop cardiac, sunt dramatice. Dacă inima nu bate câteva minute, organele cele mai importante, în special creierul, nu sunt alimentate cu sânge.

Rata de supraviețuire, chiar în condițiile unui cord care își revine după un stop cardiac, accesibil la șocul electric, cresc până la 30%. Pentru o inimă care nu mai bate, rata de supraviețuire este foarte mică, sub 1%.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră