Cercetătorii au fost interesaţi de tabagism, activitatea fizică, consumul de alcool şi, evident, de regimul alimentar al acestor persoane: calitatea şi cantitatea de calorii... aportul de carne roşie. Cazurile de diabet au fost analizate şi ele pe baza aceloraşi criterii, precizează site-il passionSante.be.
Rezultatele studiului, publicată în revista JAMA, indică faptul că, din patru în patru ani, o creştere, zilnică, în medie cu o jumătate de porţie de carne roşie măreşte cu 50% riscul de diabet, în timp ce diminuarea cu aceeaşi cantitate reduce acest risc cu 14%.
Ceea ce trebuie reţinut este faptul că toţi cei care mănâncă o cantitate rezonabilă de carne roşie trebuie să se păstreze între aceste limite, iar cei care mănâncă multă carne roşie ar trebui să reducă rapid cantitatea, subliniază cercetătorii de la Harvard. Asocierea dintre carnea roşie şi diabet este nuanţată prin greutatea corporală (supraponderea fiind un factor de risc pentru diabet).