Anemia mărește riscul de pierdere a auzului

09 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Anemia mărește riscul de pierdere a auzului


În studiul, publicat în JAMA Otolarynology-Head&Neck Surgery, cerecetătorii au testat auzul a 305.339 persoane cu vârste între 21 și 90 de ani. Ei au ținut seama de pierderea auzului neurosenzorială, adică leziuni cohleare sau leziuni nervoase în spațiul dintre urechea internă și creier, dar și pierderea auzului legată de urechea externă și medie.

Cu ajutorul dosarelor medicale ale participanților la studiu, cercetătorii au stabilit nivelul hemoglobinei și feritinei (depozit intracelular de stocare a fierului) considerat ridicat, mediu sau scăzut, în funcție de nivelul de referință potrivit sexului și vârstei.

1,6% dintre participanții la studiu prezentau o pierdere de auz, indiferent de tipul acesteia. Acest procent crește la 3,4%, adică mai mult de dublu, în cazul persoanelor suferinde de anemie.

Aceasta nu semnifică totuși că este vorba de o legătură cauză-efect. Cercetările ulterioare vor permite de a afla și a determina dacă tratamentul carenței de fier ar putea îmbunătăți auzul și chiar eliminarea pierderilor de auz.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră