La ora actuală, cancerul de pancreas este unul dintre cele mai severe. În Europa, cancerul pulmonar, mamar și al pancreasului provoacă majoritatea deceselor provocate de cancere. Rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticare este foarte mică. Doar 20% dintre pacienții diagnosticați au această șansă, dacă boala este diagnosticată relativ tardiv și dacă pacientul beneficiază de chimioterapie.
Potrivit unui nou studiu realizat la Queen Mary University din Londra, un supliment de vitamina A ar putea potența efectele chimioterapiei prescrisă în tratamentul cancerului de pancreas.
Cercetătorii, autori ai studiului publicat în The Journal of Pathology, au descoperit că vitamina A are capacitatea de a proteja celulele stomale din organism. Acestea au proprietățile celulelor sușe și aparțin țesutului adipos. De asemenea, ele sunt extrem de vulnerabile în fața cancerului de pancreas și participă la interacțiunea cu celulele maligne.
Viitoarele noastre studii ne vor permite să determinăm dacă această tehnică va putea fi aplicată și în cazul altor forme de cancer, subliniază prof. dr. Hemant Kocher, principalul autor al studiului.
Surse de vitamina A sunt suplimentele alimentare sau unele alimente: măruntaie de curcan sau pui, morcovi, cartofi dulci (cu coajă), dovleac, spanac, ardei roșu...
Astfel, un pahar de suc de morcovi (125 ml) conține 1.192 micrograme de vitamina A.
Potrivit recomandărilor ANSES, citate de topsante.fr., aportul zilnic de vitamina A este de 600 micrograme pentru femeile adulte și 550 micrograme pentru copii.