1 barbat din 1.000 - in special cu varste intre 57 si 80 de ani - este expus riscului de cancer mamar, un risc minor, comparativ cu cel existent in cazul femeilor (1 din 8 femei face acest tip de cancer). Studiul publicat recent in Journal of Clinical Oncology indentifica un factor de risc major: nivelul ridicat de estrogeni (estradiol), hormoni sexuali care sunt secretati inclusiv de barbati.
Cercetatorii au constatat ca un nivel ridicat al estrogenilor in cazul barbatilor mareste de 2,7 ori riscul de cancer mamar dupa varsta de 65 de ani.
Specialistii spun ca in aparitia cancerului mamar la barbati mai sunt implicati si alti factori: * varsta – riscul de cancer mamar la un barbat creste odata cu varsta, fiind mai frecvent peste 60 de ani; * antecedente in familie de cancer al sanului – barbatii cu un parinte afectat de aceasta boala (mama, tata) sunt mai expusi riscului de a fi ei insisi afectati de cancer al sanului; * predispozitia genetica – aproximativ 15% dintre cancerele mamare la barbat sunt legate de o mutatie a genei BRCA2 mostenita, dar si mutatia genei BRCA1 predispune la acest tip de cancer; * sindromul Klinefelter, o tulburare genetica ereditara foarte rara – la barbatii cu acest sindrom, nivelul androgenilor este scazut si nivelul estrogenilor ridicat, ambii hormoni fiind implicati in aparitia cancerului mamar; * expunerea la radiatii in special in zona toracelui; * ciroza hepatica – in cazul barbatilor cu aceasta afectiuni se inregistreaza o crestere a nivelului de estrogeni si o scadere a nivelului androgenilor, hormoni implicati in marirea riscului de cancer mamar.
Alte cauze banuite ca ii pot pune in pericol de cancer mamar pe barbati sunt: ginecomastie (dezvoltarea exagerata a sanilor la barbat ), obezitatea, consumul de alcool, probleme la nivelul testiculelor (un testicul coborat sau ablatie unuia sau a ambelor testicule).
Din pacate, din cauza lipsei de informatii, diagnosticul de cancer mamar la barbat este mult intarziat, ceea ce explica rata mai mare de deces, comparativ cu cea inregistrata la femei. Astfel, la femei, rata de supravietuire la 5 ani de la diagnostic este in medie de 80%, in timp ce la barbati este de 69%.