Testul a permis predicția decesului acestor pacienți în intervalul 1-3 luni, cu o precizie de 75%-80%. Scopul acestui test este de a amelioara susținerea bolnavului aflat în pragul morții, inclusiv pe aparținătorii acestuia.
Pacienții afectați de cancer, spitalizați pentru îngrijiri paliative, își doresc să fie informați onest și precis, explică dr. Yu Uneno, oncolog la Universitatea din Tokyo și responsabil al acestui instrument, citat de Sante Magazine.
6 modele de prognostic
Cercetătorii niponi au studiat dosarele medicale ale peste 5.000 de pacienți internați în spitalul universitar din Kyoto. Ei au conceput șase modele de prognostic plecând de la trei măsuri realizate în laborator, folosind eșantioane sanguine (nivelul albuminei, lactat dehidrogenaza și celule imunitare numite neutrofile).
Pentru a evalua precizia acestui test, medicii l-au folosit în cazul a 1.015 bolnavi de cancer aflați în faza îngrijirilor paliative, la spital sau la domiciliu. Un prognostic exact le-ar permite pacienților să se pregătească pentru decesul iminent și să organizeze îngrijiriloe paliative, afirmă dr. Yu Uneno.
O evaluare eficientă a duratei de supraviețuire ar mai permite determinarea dacă unul sau altul dintre tratamente ar trebui administrat sau nu pacientului.