Cercetatorii de la Mayo Clinic (SUA) testeaza un nou tampon capabil sa detecteze cancerul de uter, o forma de cancer dificil de depistat. Ceea ce este extrem de important, intrucat sansa de vindecare creste cu cat cancerul este diagnosticat in stadii incipiente.
Cancerul uterin este mai dificil de depistat, deoarece tumorile se dezvolta in interiorul uterului si sunt mai greu de descoperit. Pentru a remedia aceasta dificultate, medicii au avut ideea de a pune la punct un tampon capabil sa depisteze in faze incipiente boala.
Este vorba de tamponul-diagnostic. Cand endometrul (stratul intern al uterului) este afectat de cancer, celule maligne pot sa se fixeze pe un tampon. Este ceea ce au observat cercetatorii de la Mayo Clinic in timpul testelor efectuate pe un esantion format din 38 de femei bolnave si 28 de femei sanatoase. Cele afectate de cancerul de uter prezentau pe tampon o modificare chimica a materialului genetic care poate indica existenta cancerului.
Jamie Bakkum-Gamez, directorul de cercetare, a anuntat ca sunt studiate o mie de esantioane prelevate de la femei care prezinta un risc major de cancer de uter. In mod curent, cancerele de uter sunt detectate prin prelevarea de esantioane din tesuturi (chiureteaj).
Este o tehnica fiabila, dar invaziva, comparativ cu tamponul-diagnostic, care este o modalitate de depistare simpla si rapida. Deocamdata, tamponul-diagnostic este in faza de studiu, fiind conceput pentru a fi folosit, acasa, chiar de catre femei. Dupa efectuarea testului, femeile trebuie sa trimita tamponul-diagnostic la un laborator, care sa confirme rezultatele si astfel cancerul de uter sa fie descoperit precoce. (M.M.)