"E vorba despre circulația virusurilor. Nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă, totdeauna atunci când se intensifică circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, de multe ori putem să anticipăm și un sezon gripal mai precoce", a explicat Rafila, la dezbaterea "Vaccinarea — prioritate de sănătate publică și posibilă temă de siguranță națională", organizată la Palatul Parlamentului.
Prof.dr. Alexandru Rafla recomandă începerea mai devreme a campaniei de vaccinare antigripală, aceasta fiind una dintre indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății.
"Este și recomandarea OMS. Dacă începem mai devreme, atunci avem și șansa unei acoperiri vaccinale mai bune, pentru că oamenii, cu siguranță, vor apela la acest vaccin până la sfârșitul anului sau chiar și în prima lună a anului viitor, în funcție și de contextul epidemiologic", spune prof. dr. Rafila.
Se știe că, Institutul Național pentru Sănătate Publică a informat că, în săptămâna 3 — 9 octombrie, la nivel național, au fost confirmate 71.812 cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii), cu 37,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când s-au înregistrat 52.258 de cazuri.