Pericolele la care ne expunem atunci când locul consultațiilor medicale este luat de informații adunate de pe internet este mesajul campaniei ”Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!”, lansată, joi, de Colegiul Medicilor din România (CMR).
Principalele pericole la care ne expunem sunt întârzierea unui diagnostic corect și a administrării tratamentului adecvat, descoperirea bolii în faze avansate, ceea ce reduce semnificativ șansele de vindecare și posibilitatea de a trage pe cineva la răspundere.
"Medicii din România se simt și sunt responsabili de securitatea sanitară a cetățenilor, a pacienților. Chiar dacă noi, CMR, nu avem astăzi o cercetare statistică — profesionistă sau nu — asupra acestui subiect, știm cu toții din practica de zi cu zi că avem tot mai mulți și tot mai adesea pacienți care doresc să își ia infomații, diagnostice și terapeutice din medii neconvenționale, în speță internetul și rețelele de socializare, dar nu exclusiv", a precizat dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR.
În majoritatea cazurilor, informația de pe internet sau rețele de socializare este cu autor anonim, care nu are nicio răspundere pentru sfaturile oferite. Motiv pentru care mesajul președintelui CMR este: "Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate! Aveți încredere în medicul dumneavoastră! Urmați sfaturile și indicațiile medicale! Nu întârziați în suferința dumneavoastră apelând la mijloace alternative! Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea! Nu există boli, ci bolnavi".