Colegiul Medicilor din România: Ministerele Sănătăţii şi Muncii nu au evaluat magnitutidinea unei blocări a gărzilor în spitale

04 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Colegiul Medicilor din România: Ministerele Sănătăţii şi Muncii nu au evaluat magnitutidinea unei blocări a gărzilor în spitale

Nerezolvarea rapidă a situației va putea fi de natură să pună în primejdie realizarea serviciilor de gardă la unitățile medicale.
Pentru acest motiv, solicităm insistent și cu fermitate ca factorii de decizie din sistem, anterior menționați, să negocieze realist și cu bună credință cu sindicatele reprezentative ale medicilor, transmite Colegiul Medicilor din România.

Potrivit unui sondaj comandat de Federaţia Solidaritatea Sanitară, pe un eşantion de aproximativ o mie de medici, aproximativ 87% dintre medicii, care efectuează gărzi, au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare, dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac gărzi şi le-a recomandat acestora să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt stipulate în contracte mai multe drepturi, între care un spor între 25% şi 75% şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore. Federaţia Solidaritatea Sindicală a avertizat că prin refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare, este posibilă poate blocarea sistemului sanitar.

Până acum, Ministerul Sănătăţii le-a răspuns doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august "în baza legislaţiei actuale".

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră