Calculii renali se pot forma ca urmare a unei concentraţii importante de zinc în organism, demonstrează un studiu al Universităţii din California. Calculii renali sunt cristale dure care se formează în rinichi şi provoacă, de regulă, dureri severe dacă nu sunt evacuaţi pe cale naturală. Aceşti calculi sau « pietre la rinichi » sunt de dimensiuni diferite : de la câţiva milimetri până la câţiva centimetri în diametru. Sunt mai frecvent depistaţi la bărbaţii după vârsta de 40 de ani.
Calculii se formează prin cristalizarea sărurilor minerale şi a acizilor, prezenţi în cantităţi foarte mari în urină. Or, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea din California, acest proces de cristalizare este accelerat de sărurile de zinc.
Studiul consacrat formării calculilor renali, publicat în revista Plos One susţine că nivelul ridicat de zinc în organism ar putea declanşa cristalizarea celorlalte elemente chimice cum ar fi calciul şi, astfel, să determine formarea calculilor. Cercetătorii reamintesc că 80% din calculii renali se formează pe bază de calciu.
Dacă suferiţi de tulburări renale sau urinare, dacă aveţi în familie persoane care deja suferă de calculi renali este recomandat să luaţi aminte la ceea ce mâncaţi. Adică, veţi renunţa la ficat de vacă, linte, ouă, scoici.