Oncologii avertizează că "întârzierea accesului la terapiile noi, care prelungesc viața pacienților, îmbunătățesc calitatea vieții acestora și le oferă speranță, este un motiv de îngrijorare, un exemplu fiind cancerul pulmonar, pentru care negocierile de încheiere a unor noi contracte cost-volum întârzie să înceapă".
Este opinia exprimată la conferința ”Nouătăți în lupta împotriva canceului” (29 iunie-2 iulie, Brașov), organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cu această ocazie s-a evidențiat că pacienții afectați de o boală severă, se mai confruntă și cu multiple probleme legate de sistemul medical, care le pun viața sub semnul întrebării: lipsa fondurior care îi împiedică să-și facă investigațiile la timp și gratuit (întârzieri de aproximativ 4 luni), să facă PET-CT, investigații genetice și imunohistochimice, lipsa personalului medical, a medicamentelor, a aparatelor de radioterapie, a specialiștilor, a locurilor în spitale.
De asemenea, pacienții cu cancer au acces limitat la investigații și tratamente inovative, ceea ce explică de ce țara noastră se plasează pe primul locul în Uniunea Europeană în privința decesului prin cancer.
Potrivit participanților la conferință, este necesară înființarea în cel mai scurt timp a comisiilor multidisciplinare — medic oncolog curant, radioterapeut, medic chirurg oncolog, psihoterapeut, nutriționist — care să stabilească în comun linia terapeutică, pentru eficientizarea tratamentului și evitarea malpraxisului.