Romanii considera ca bolile gastrointestinale sunt provocate de dieta dezechilirata si stresul

19 Mai 2015
Romanii considera ca bolile gastrointestinale sunt provocate de dieta dezechilirata si stresul
 90% dintre romani considera ca dieta dezechilibrata si stresul sunt principalele cauze ale aparitiei bolilor gastrointestinale, reiese dintr-un sondaj realizat de Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii, cu sprijinul Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa, care lanseaza campania „Colacul de salvare”. Sondajul arata ca peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este o dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres ( peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Dintre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea (6 din 10 români), anemia si starea de oboseala (de către 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (de către 3 din 10 romani) sau febra (de catre 3 din 10 romani).

Respondentii sustin ca ar apela de urgenta la medic in cazul unor simptome precum scaune cu sange (85%), diaree persistenta (75%) , dureri şi crampe abdominale (60%).

Aproximativ 94% dintre respondenti consideră ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, foarte grava sau extrem de grava, 68% sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78% cred ca o astfel de situatie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.

Deşi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de pana la 20 de ori pe zi, 7 din 10 romani declara ca nu s-ar simti stanjeniti daca ar fi nevoie sa discute cu familia despre această situatie. 51% dintre participantii la sondaj au declarat ca o astfel de boala afecteaza foarte mult viata personala si profesionala, iar 32% ca o afectează mult. Lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) şi accesul scazut la metode de diagnosticare eficiente (33%) sunt considerate a fi principalele dificultati pe care le întampina pacienţii cu boli gastrointestinale cronice.

„Schimbarea stilului de viață, dar în primul rând a stilului alimentar în România, poate avea efecte extrem de dăunătoare în timp. Afecțiunile tubului digestiv încep să devină din ce în ce mai frecvente și în special pentru populația tânără este important să fie avertizată de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun”, declară prof. univ. dr. Mircea Diculescu.

Bolile inflamatorii intestinale, din care pac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati în Registrele Nationale. La nivel european, aproximativ 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale.

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la persoane tinere, cu varste intre 20 si 30 de ani, dar pot aparea la orice varsta. Statisticile europene arata ca 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an.

„Am observat în ultimii ani o creştere de aproximativ 8-10 ori a afecţiunilor inflamatorii intestinale, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata. Factorii din mediu, în special dieta, împreuna cu predispoziţia genetica sunt cauzele declansarii acestor boli. Cu o diagnosticare cat mai rapida si corecta si un tratament adecvat, pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala”, declară prof. dr. Liana Gheorghe, presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

Jumatate dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale experimenteaaă frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, boli inflamatorii intestinale sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.

Cei care intră pe contul de Facebook al campaniei „Colacul de salvare” pot testa o aplicatie care verifica anumite simptome asociate cu boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv. (https://www.facebook.com/colaculdesalvare

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră