Cabina presurizată numită hiperbară, un echipament folosit în mod curent pentru tratarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, ar putea fi o soluție și pentru pacienții suferinzi de fibromialgie. Ideea folosirii acestei tehnici în cazul pacienților diagnosticați cu fibromialgie aparține unei echipe de specialiști israelieni, care și-au publicat rezultatele în revista Plos One. Și rezultatele sunt dătătoare de speranțe: reducerea vizibilă a simptomelor de durere la un număr de 20 de femei care au urmat 40 de ședințe, de cinci ori pe săptămână, timp de două luni, transmite site-ul sciencesetavenir.fr.
Și în Franța, sunt medici care au optat pentru testarea acestei tehnici în centre din Lyon, Angers... Dr. Thierry Joffre, responsabil al serviciului de medicină hiperbară la Spitalul Edouard-Herriot din Lyon, spune că vor propune această tehnică reumatologilor și interniștilor.
În Franța, această terapie nu este inclusă în sistemul de asigurări sociale decât pentru unele indicații. De aceea, doar șase pacienți au fost incluși în aceste teste. Rezultatul: două rateuri, trei îmbunătățiri parțiale și un succes. În privința mecanismului de acțiune a oxigenului, acesta este ipotetic în măsura în care cauzele fibromialgiei nu sunt cunoscute.
Dincolo de efectul placebo, deficitul de oxigen la nivelul țesuturilor și o alterare a microcirculației rezolvat prin aportul de oxigen poate fi o soluție, mai spune dr.Thierry Joffre. Fibromialigia este o boală cronică, manifestată prin durere și sensibilitate la nivelul mușchilor, tendoanelor și articulațiilor.