In premiera, cercetatorii de la Universitatea Cardiff din Regatul Unit au identificat o cauza fundamentala a astmului si au pus la punct un nou tratament. Astfel, in urmatorii 5 ani, astmul va fi o boala vindecabila.
Boala cronica inflamatorie, astmul afecteaza caile respiratorii. Aceasta boala se manifesta prin respiratie suieratoare (wheezing), lipsa de aer (dispnee), apasare in piept si tuse. De asemenea, se observa spasme la nivelul bronhiolelor. 5% dintre suferinzii de astm nu raspund la tratamentele disponibile la ora actuala, potrivit dr. Samantha Walker, director de cercetare la Asthma UK, asociatie care participa la acest studiu. Cercetatorii au descoperit ca simptomele bolii pot fi eliminate cu ajutorul unor molecule numite calcilitice.
Potrivit acestui studiu, un receptor-detector al calciului (CaSR, calcium-sensing receptor) este esential in mecanismul de declansare a astmului. Receptorii CaSR sunt prezenti in tesutul cailor respiratorii si sunt activati in special de alergeni: fumul de tigara si emisiile de gaze de esapament. Calciliticele au aparut in urma cu 15 ani, initial pentru tratamentul potential al osteoporozei.
S-a dovedit ca sunt sigure si bine tolerate, totusi prea putin eficiente in tratamentul osteoporozei, explica cercetatorii de la Universitatea Cardiff, autori ai acestui studiu publicat in revista Science. « Daca cercetarile vor fi incununate de succes, vom putea introduce noul tratament in cazurile de astm in urmatorii ani (2020), dar pentru aceasta avem nevoie foarte urgent de cresterea fondurilor pentru testele clinice, spune dr. Samantha Walker. Aceasta descoperire ar putea conduce si la noi tratamente indicate in alte boli inflamatorii pulmonare, cum este bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) si bronsita cronica, adauga Paul Kemp, profesor la Universitatea Cardiff. (M.M.)