Pentru că afecţiunile grupate sub termenul de reumatism au în spate cauze diverse, printre care şi infecţii bacteriene, virale sau parazitare la nivelul încheieturilor şi coloanei vertebrale. Artrita provoacă inflamația articulațiilor în formă acută sau cronică.
”În cazurile acute, aceasta se poate manifesta ca urmare a unei infecții bacteriene. Agenții patogeni ajung în articulații ca urmare a unei leziuni externe și prin sânge, declanșând inflamații. O afecțiune cronică legată de inflamația articulațiilor este artrita reumatoidă, provocată de o afecțiune autoimună, sau spondilartropatiile seronegative”, avertizează dr. Belc.
Pacientul cu artrită are dureri medii sau severe care pot fi persistente, profunde sau ascuțite. În artritele acute, inflamatorii, infecțioase sau metabolice articulațiile se măresc, se înroșesc și ard, fiind posibil ca acestea să își piardă din mobilitate sau să ajungă chiar în poziții anormale. Neglijarea acestor simptome poate conduce la anchiloze.
”Gimnastica medicală sau alte tipuri de terapii manuale au rolul de a ameliora mobilitatea, troficitatea țesuturilor articulare. Ajută și exercițiile de relaxare, dar și aportul de alimente bogate în Omega 3 ori sporturi precum nordic walking, înot, aqua jogging sau ciclism”, este de părere dr. Iulia Belc.
Specialistul ne recomandă să ne asigurăm că nu avem foare de infecţii şi să respectăm indicaţiile de igienă şi protejare a articulaţiilor.