În discuţie este Ordinul 75/2009 care stabileşte reducerea preţului medicamentelor originale la nivelul celor generice. Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că, de la 1 noiembrie, va introduce o nouă metodă de calcul a preţurilor medicamentelor, iată că până acum nu a lansat niciun proiect în dezbatere publică pentru respectarea termenului anunţat, subliniază ARPIM.
Implementarea în forma actuală a Ordinului 75/2009 referitor la modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente şi implicit a articolului 8 care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice va avea consecințe majore asupra calității vieții pacienților români”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM.
ARPIM subliniază că actuala metodologie de calcul, pusă în aplicare fără o analiză prealabilă de impact, impune scăderea prețului medicamentelor cu 35% sub minimul european deja stabilit, fapt care va afecta aproximativ 800.000 de pacienți români prin limitarea accesului acestora la medicamente.
Conform unui studiu realizat de o firmă de consultanță independentă, 123 de medicamente ar putea dispărea de pe piață odată cu impunerea referențierii prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice. Pacienții cu boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, oncologice vor avea de suferit, mai ales că 55 dintre medicamentele care pot dispărea au alternative generice limitate în piață, avertizează ARPIM într-un comunicat emis recent.
Implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală nu va afecta doar viața pacienților, dar va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat pentru ARPIM. Scăderea este generată de faptul că, în urma unor eventuale restructurări sau reduceri ale investițiilor în România, se vor diminua contribuțiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA şi taxele şi impozitele aferente desfăşurării activității acestora în România.