La femei, boala Alzheimer este diagnosticată cu întârziere

07 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
La femei, boala Alzheimer este diagnosticată cu întârziere

Un studiu publicat în revista americană Neurology demonstrează că în acelaşi stadiu de declin cognitiv femeile se descurcă mai bine ca bărbaţii la testele de memorie verbală. Şi cum aceste teste sunt folosite pentru depistarea primelor semne ale maladiei Alzheimer şi deficienţele cognitive uşoare, femeile sunt, fără îndoială, diagnosticate mai târziu decât bărbaţii.   

Pentru acest studiu, profesorul Erin Sundermann de la Universitatea din California (Statele Unite) şi colegii lui au monitorizat 254 de pacienţi afectaţi de maladia Alzheimer. 672 cu deficienţe cognitive uşoare şi 390 de persoane sănătoase.

Toţi participanţii au efectuat teste de memorie verbală şi au fost efectuat o scanare cerebrală cu scopul de a vizualiza modul în care zahăru este metabolizat acolo (un metabolism redus reprezintă un semn de disfuncţiune la nivelul celulelor creierului). Testul de memorie constă în repetarea unui set de cuvinte exact imediat după ce au fost auzite, apoi repetarea lor după circa o jumătate de oră. 

Rezultatele arată că femeile au obţinut rezultate mai bune comparativ cu bărbaţii, deoarece ele au capacitatea de compensa modificările de la nivelul creierului cu ajutorul unei rezerve cognitive, până ce boala ajunge la stadii avansate.

Dacă aceste rezultate sunt confirmate, ar trebui ca testele de memorie să fie adaptate, în sensul să ţină seama de diferenţele între femei şi bărbaţi.

Aceste nuanţe sunt extrem de importante pentru diagnosticarea în faze incipiente a maladiei Alzeimer la femei, subliniayă doctorul Sundermann. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră