Pestele, ciupercile, cerealele, mierea si uleiurile presate la rece sunt alimente valoroase, capabil sa ne protejeze de cancer, spune doctorul Pavel Chirila. De exemplu, “mierea este ideala pentru a lua locul zaharului, deoarece contine echilibrat toate glucidele din natura, unde predomina fructoza si celelalte, glucoza, levuloza, maltoza etc.”, spune dr. Pavel Chirila. In lucrarea “Nu hraniti cancerul”, dr Pavel Chirila, alaturi de ceilalti autori, atrage atentia ca “factori alimentari declansatori de cancer sunt zaharul alb, sarurile nitrice, deoarece azotatii care se toarna in pamantul Europei sunt 15 mililoane de tone, anual, la care se adauga saruri nitrice din preparatele de carne pentru a le conferi acestora culoarea roz. “In stomacul omului sanatos, o parte dintre aceste saruri se transforma intr-o substanta numita dimetil-nitrozamil, cancerigena 100%”, precizeaza dr. Chirila.
Alimentatia echilibrata nutritional poate diminua riscul aparitiei si dezvoltarii cancerelor latente sau evolutia tumorilor diagnosticate, spun oncologii. Alimentatia noastra poate contine substante protectoare, dar nu exista un aliment, o bautura sau un condiment care sa ne puna, cu certitudine si definitiv, la adapost de cancer si cu atat mai putin sa reuseasca sa-l elimine complet odata ce a fost diagnosticat, este de parere profesorul de oncologie Michel Crepin din Franta. In opinia acestuia, sunt alimente privilegiate (anti- cancer) si alimente ce trebuie evitate (pro-cancer).
Prin alimentatia care previne cancerul trebuie sa intelegem o alimentatie echilibrata nutritional, adica un raport bun intre alimentele pro-cancer si alimentele anti-cancer. Si acest echilibru sa fie in favoarea alimentelor anti cancer, explica oncologul Michel Crepin. Si oncologul francez sustine ca unii compusi din alimente pot contribui la intarirea sistemului nostru imun si, de asemenea, sa impiedice dezvoltarea tumorilor sau incetinirea acestui proces. Unele alimente ajuta la detoxifierea organismului si la eliminarea acelor substante nocive care pot deveni cancerigene. Unii compusi bioactivi pot frana procesele de aparitia a cancerului, impiedicand vascularizarea micro-tumorilor si, in final, sa duca incetinirea proceselor de dezvoltare anarhica a celulelor maligne si la decesul acestora, subliniaza prof. Michel Crepin.