„Este o decizie istorică şi sunt convinsă că pacienţii pregătiţi să beneficieze de această tehnică vor fi mulţumiţi, a declarat Sally Cheshire, preşedintele HFEA, o autoritate specializată în asistenţă medicală, procreaţie şi cercetare în embriologie.
Cutia Pandorei
Este o undă verde prudentă, fără entuziasm, a adăugat, totuşi, Sally Cheshire, în timp ce acest tratament continuă să provoace vii dezbateri.
Apărătorii estimează că această tehnică medicală va permite venirea pe lume a unor copii cu o stare de sănătate mai bună. Adversarii susţin că, prin această tehnică, se va merge mai departe în materie de modificări genetice, ceea ce deschide cutia Pandorei în privinţa selecţiei bebeluşilor.
Deputaţii britanici au aprobat procedura încă din februarie 2015. La sfârşitul lunii noiembrie, un comitet independent de experţi britanici a recomandat o „adoptare prudentă” în cel de-al patrulea şi ultimul lui raport, dar în lipsa aprobării comitetului de etică.
Ovule
Profesorul Mary Herbert, de la Universitatea Newcastle, care a dezvoltat tehnica experimentală ce urmează a fi folosită, a salutat această decizie, înainte de a adăuga: „Acum, avem nevoie de donatoare de ovule”.
Aproximativ 125 de bebeluşi se nasc, anual, în Marea Britanie, cu o disfuncţie mitocondrială transmisă de mamă. Mitocondriile sunt mici structuri specializate, prezente în celule, care transformă glucoza în molecule energetice. Dacă sunt defecte, mitocondriile provoacă un deficit de energie pentru organism şi sunt responsabile de boli degenerative grave, cum ar fi diabetul sau miopatia.
Blocarea transmiterii unei boli
Tehnica pusă la punct la Universitatea Newcastle permite blocarea transmiterii unei boli de la mamă la bebeluş. Ea constă în eliminarea din ovulul mamei a mitocondriei defecte şi înlocuirea cu una sănătoasă ce provine la o altă femeie. După ce este fecundat de sperma tatălui, în laborator, ovulul este implantat în uterul mamei. Viitorul copil va fi purtătorul tuturor caracteristicilor genetice: ale tatălui şi al mamei, deoarece ADN-ul mitocondrial reprezintă sub 1% din totalul ADN-ului conţinut de celula umană.
Un bebeluş cu trei părinţi născut în Mexic
Primul bebeluş conceput prin această nouă tehnică s-a născut, în luna aprilie, în Mexic. O echipă medicală internaţională, coordonată de dr. John Zhang, de la Centrul New Hope Fertility din New York, a transferat material genetic conţinând cromozomi de la mamă în ovulul unei donatoare, al cărei material genetic a fost înlocuit.
Această tehnică de concepere asistată nu a fost autorizată în Statele Unite, ceea ce a determinat echipa medicală să realizeze această procedură în Mexic, unde nu există nicio reglementare în acest sens.