Cartofi prăjiţi, grătar, chips-uri, biscuiţi... Alimentele prăjite în exces sau prea coapte măresc riscurile de cancere, potrivit concluziilor Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară (EFSA). Prepararea prin coacere la temperaturi înalte a alimentelor contribuie la apariţia acrilamidei, o substanţă chimică susceptibilă că creşte riscul de cancer. „Acrilamida este o substanţă chimică care se formează în mod natural în alimentele bogate în amidon atunci când sunt preparate termic la temperaturi mari (prăjire, coacere la cuptor, preparare la rostisor, transformarea industrială la 120 de grade), explică EFSA.
Acrilamida este prezentă în multe alimente pe care le consumăm zilnic : cartofi prăjiţi, biscuiţi săraţi industriali, pâine, chips-uri.
Concluziile raportului EFSA relevă că aceste alimente măresc riscul de cancer, au efecte asupra sistemului nervos, asupra dezvoltării copilului înainte şi după naştere, afectează sistemul de reproducere masculin.
„Guvernele ţărilor europene trebuie să ia măsurile posibile pentru reducerea în continuare a expunerii consumatorilor la acrilamida din alimente”, subliniază EFSA. Asta înseamnă să reducem consumul de alimente prăjite, dar, totodată, să avem grijă şi la uleiul folosit la prăjit sau la copt şi a nu-l lăsa să se supraîncălzească. De asemenea, trebuie evitată rumenirea până la ardere a alimentelor, din cauza conţinutului ridicat în acrilamidă. Copiii sunt cei mai expuşi acestor riscuri.