Accidentele vasculare cerebrale (AVC) grăbesc procesul de îmbătrânire a creierului cu aproape 8 ani, potrivit rezultatelor unui studiu al cercetătorilor din SUA, publicat în revista Stroke. Pierderea memoriei sau dificultăţi în executarea unor activităţi sunt consecinţele AVC-ului care provoacă leziuni cerebrale şi un declin cognitiv echivalenre îmbătrînirii cerebrale cu 8 ani.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan (SUA) au realizat un studiu cu 4.900 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, care au suferit un AVC. Pentru a stabili legătura dintre AVC şi îmbătrânirea creierului, cercetătorii au comparat testele cognitive realizate înainte şi după AVC. Rezultatele arată că AVC-ul are un impact major asupra declinului cognitiv. Cercetătorii au constatat că toate persoanele sunt afectate în acelaşi mod de acest declin şi că răspunsurile la teste sunt cu atât mai eronate după un AVC. De fapt, AVC-ul accelerează îmbătrânirea creierului cu 8 ani şi afectează în special memoria şi viteza de executare a unor activităţi. La nivel mondial, AVC-ul afectează peste 15 de milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ 6 milioane mor, iar alte 5 milioane rămân cu un handicap permanent. Una din 6 persoane suferă un AVC în timpul vieții și la fiecare 6 secunde se pierde o viață din această cauză. Vârsta persoanelor predispuse a fi victime ale unui AVC a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani și, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu AVC, avertizează Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC).
Aceste cifre înspăimântătoare ar putea să scadă, deoarece medicii consideră că 80% dintre AVC-uri sau recidivele acestora ar putea fi, fără îndoială, prevenite printr-un stil de viaţă echilibrat: renunţarea la tabagism, evitarea excesului de alcool, alimentaţie sănătoasă, efectuarea, zilnic, de activităţi fizice timp de 30 de minute, respectarea tratamentelor indicate de medic în cazul unei boli cronice cum este diabetul, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie.