Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare Parlamentului Codul Fiscal. Potrivit comunicatului publicat de Administrația Prezidențială, Codul Fiscal nu ar trebui să promoveze politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. În acest timp, PNL, prin vocea vicepreședintelui Ludovic Orban, arată că va susține în continuare Codul Fiscal, întrucât România are voie de relansare economică.
Poziția președintelui
“În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni”, precizează Administrația Prezidențială.
Poziția PNL
"PNL nu poate fi altfel decât consecvent în pozițiile sale și deciziile sale de-a lungul timpului", a spus Orban, arătând că liberalii au votat împotriva creșterii TVA la 24% în 2010 și au introdus în programul de guvernare reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 și la 16% din 1 ianuarie 2018.
"PNL nu poate să facă altceva decât să sprijine în continuare Codul fiscal. Înțeleg îngrijorările președintelui privitoare la neseriozitatea Guvernului și la incapacitatea lui privind acest Cod fiscal cu măsurile aferente pentru a le încadra în obiectivele fiscal-bugetare... România are nevoie pentru relansarea economică de adoptarea acestui Cod fiscal. Sigur nu mai are nevoie de Guvernul Ponta", a declarat Orban.