Deputaţii din Comisia Juridică au decis astăzi să nu ceară începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Din cei 26 de deputaţi prezenţi la şedinţă, 7 au votat pentru începerea urmăririi penale, 18 pentru neînceperea urmăririi penale, înregistrându-se şi o abţinere. Decizia finală va fi luată mâine în plenul Camerei Deputaţilor.
Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica, a anunţat că deputaţii jurişti vor înainta plenului Camerei Deputaţilor un raport în care nu vor cere începerea urmăririi penale a premierului Ponta. Acest raport va fi votat mâine dimineaţă, în plenul Camerei, de la ora 10.00. Votul va fi secret, cu bile.
Decizia Comisiei juridice vine după ce premierul Victor Ponta a fost audiat în această după-amiază în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru a-şi spune punctul de vedere legat de acuzaţiile ce i se aduc de DNA.
"Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, și anume că deciziile politice nu pot, conform Constituției, să fie cenzurate de către un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice — că a decis partidul, că după aceea a votat Parlamentul, că după aceea a semnat președintele un decret — sunt decizii politice și atât și nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd și privește inclusiv... Gândiți-vă că au fost procurori-șefi generali care după aceea s-au mutat și i-au luat pe cei cu care au lucrat cu ei și i-au luat la noul Parchet. Sunt în conflict de interese? E absurd. Nici vorbă de așa ceva", a declarat Ponta după audieri.
În această dimineaţă, premierul a participat la o primă şedinţă a Comisiei Juridice în care s-a stabilit calendarul întocmirii raportului la cererea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului.
Ponta a spus că vrea ca procedurile parlamentare privind solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale să decurgă cât mai repede astfel încât mâine să se decidă în plen dacă îi va fi sau nu ridicată imunitatea parlamentară.
"O rugăminte am avut la membrii Comisiei juridice: să nu tergiversăm lucrurile. Dacă este posibil, ca astăzi să fiu audiat și mâine să se dea votul. Au fost de acord, au supus la vot, a fost vot unanim. La ora 16,00 vin să-mi spun punctul de vedere. Nu am ce dosar să studiez și nici nu am nevoie de avocat. Vin, îmi spun punctul de vedere. (...) Important este că la ora 16,00 mă prezint, sunt audiat de colegii mei, dânșii fac un raport și mâine vreau să fie votul în plen. Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern să tragem cumva de timp. Au fost de acord absolut toți, a fost unanimitate, le mulțumesc pentru asta", a declarat premierul la ieșirea de la Comisia juridică.