Biroul Politic al PNL a adoptat astăzi o rezoluţie în care propune partidelor parlamentare declanşarea alegerilor anticipate în contextul a ceea ce liberalii numesc "cea mai gravă criză politică din ultimii 25 de ani". Ei acuză guvernul de incompetenţă şi consideră că nu numai premierul Ponta trebuie să demisioneze în urma acuzaţiilor DNA, ci întreg Cabinetul, confruntat cu o criză majoră de credibilitate
"Partidul National Liberal consideră că schimbarea premierului nu este suficientă pentru bunul mers al României şi al guvernării. Partidul Social Democrat, aflat la putere, este într-o profundă criza morală, având ca unică preocupare apărarea politicienilor suspecţi de fapte de corupţie şi obstrucţionarea Justiţiei. Prin faptele sale de zi cu zi, PSD pune la îndoială sistemul constituţional democratic şi încalcă brutal normele statului de drept. PSD, prin liderii săi actuali, s-a delegitimat iremediabil şi nu mai are ce oferi românilor.
PNL consideră ca singura soluţie cinstită, transparentă şi firească de ieşire din criză politică este întoarcerea la urne: alegerile anticipate. Românii, prin votul lor, vor da soluţia corectă, al cărei prim pas a fost făcut la alegerile din 16 noiembrie", se arată în comunicatul PNL.
Pentru organizarea anticipatelor, PNL face un apel la toate forţele politice din Parlamentul României, la parlamentarii de bună credinţă din toate partidele coaliţiei de guvernare, pentru realizarea unui consens politic în vederea pregătirii alegerilor parlamentare anticipate.
"Acest lucru presupune adoptarea cu celeritate a legii alegerilor generale şi a legii votului prin corespondenţă. Aceste schimbări vor face posibilă exercitarea dreptului fundamental al românilor de a-şi alege liber şi transparent reprezentanţii în Parlamentul României - un drept refuzat şi negat de către Ponta şi PSD la alegerile prezidenţiale.
Reconfigurarea clasei politice în ansamblu, reconfirmată de votul românilor, reprezintă un nou început în vederea depăşirii unei crize politice profunde, care riscă să întoarcă România într-un trecut de care am încercat să ne desprindem, cu mari eforturi, timp de 25 de ani", consideră liberalii.
"Propunerea pe care noi o înaintăm astăzi și pe care vrem să o agreem și să o discutăm cu toți liderii de partide politice parlamentare este aceea de resetare a scenei politice prin organizarea alegerilor anticipate", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.
Cum se declanşează anticipatele
Conform Constituţiei, pentru declanşarea alegerilor anticipate, Guvernul trebuie să pice prin adoptarea unei moţiuni de cenzură. "Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", prevede articolul 113. Aşadar, e nevoie de cel puţin 278 de voturi "pentru" ca moţiunea de cenzură a PNL să fie adoptată şi Guvernul să fie demis.
Din cele 278 de voturi necesare, liberalii au doar 173 de voturi, având nevoie de încă 105 . Coaliţia guvernamentală PSD-UNPR-PC-PLR şi minorităţile naţionale, care în mod tradiţional susţin Puterea, au 315 de voturi.
Dacă moţiunea ar trece, preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele parlamentare, desemnează un prim-ministru care trebuie să formeze un nou Guvern şi să meargă în Parlament pentru votul de încredere.
"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", mai prevede Constituţia.
Odată Parlamentul dizolvat, se organizează alegeri anticipate legislative.