Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat astăzi proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și două abțineri. Actul normativ prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de circa 4600 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.
Legea va merge la promulgare, dacă nu va fi contestată la CCR.
Înaintea votului, vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii nu vor vota proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, precizând că că dacă vor fi aspecte de neconstituţionalitate, partidul va sesiza Curtea Constituţională.
"Partidul Naţional Liberal a anunţat că nu va vota acest proiect privind pensiile speciale ale parlamentarilor şi considerăm că sunt multe-multe alte proiecte care trebuie realizate până la a ajunge să discutăm măcar despre statutul de remunerare a parlamentarilor", a declarat Turcan la RFI.
"Dacă vor fi aspecte de neconstituţionalitate, evident că vom sesiza Curtea Constituţională, însă nici Curţii Constituţionale nu poţi să te adresezi cu orice solicitare. Deci cert este că PNL-ul va vota împotriva proiectului în Parlament", a mai spus Raluca Turcan.
Ulterior, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că nu știe dacă în acest moment pot fi argumente pentru contestarea legii la Curtea Constituțională. "Am avut la grup această discuție și vom analiza la modul cel mai serios dacă sunt sau nu argumente pentru a putea face acest demers", a spus Gorghiu.
Ea a mai spus că grupul parlamentar al PNL a votat împotrivă şi că nu îl va sancţiona pe deputatul PNL Radu Zlati, care și-a păstrat semnătura pe proiectul de lege. Gorghiu a susţinut că fiecare parlamentar votează așa cum dorește și că nu trebuie făcute "execuții politice pentru un vot pe o anumită lege".