Explicaţia lui Năstase:Aşa se întâmplă când fiecare visează altceva

06 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Explicaţia lui Năstase:Aşa se întâmplă când fiecare visează altceva

Fostul premier Adrian Nastase a explicat pentru agerpres.ro cum vede el rezultatele alegerilor de ieri: o victorie a formulei votului într-un singur tur.

"În aceste condiții, PSD s-a detașat în învingător și pe baza următoarelor motive: o prezență scăzută la vot, în special în București, motivarea nucleului captiv după demisia, aș spune chiar demiterea Guvernului Ponta, și, pe această frustrare, într-un fel electoratul PSD a dorit să iasă la vot și, de asemenea, lipsa de performanță a Guvernului tehnocrat. În aceste condiții, rezultatul a fost extrem de favorabil PSD", a detaliat fostul lider al social-democraților.
Pe de altă parte, a arătat acesta, PNL a suferit "o înfrângere gravă, determinată de oscilațiile privitoare la candidați, de strategia greșită în relația cu USB și de alăturarea exagerată față de președintele Iohannis, considerat tot mai mult ineficient și lipsit de dinamism".
"Mai rezultă din aceste alegeri falimentul experimentului PMP, falimentul experimentului M10, incapacitatea analiștilor de a anticipa evoluția partidului lui Nicușor Dan și, de asemenea, rolul baronilor locali care au rezistat DNA și care au câștigat un nou mandat acolo unde erau deja pe funcții", a arătat Năstase.
Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale nu se va translata la alegerile parlamentare.
"Partidele vor trage concluzii și își vor schimba strategiile și alianțele. Întrebare — cum se va forma o viitoare majoritate parlamentară? Cu cine? Întrebarea aceasta va trebui să și-o pună în mod categoric PSD. Problema de bază va fi ce se va întâmpla în următoarele luni cu USB care se va transforma într-un partid la nivel național, o structură care în București a arătat că este o formulă electorală apropiată de clasa mijlocie, de elite și de structuri civice. Problema la care mă refeream pentru următoarele luni este dacă USB sau USR se va extinde spre PSD și PNL, mărindu-și aderența, sau PSD și PNL vor 'mușca' din această nouă formațiune. Va urma o bătălie pentru notorietate și listele de partid vor trebui să conțină personalități care să atragă la vot și să fie ele însele un mesaj de competență și profesionalism, va exista o bătălie pentru mesaj și o bătălie pentru alianțe", a subliniat fostul premier.
Ca o concluzie, Adrian Năstase a citat un vechi proverb chinezesc: "Într-o cameră pot să doarmă mai multe persoane, dar fiecare va visa altceva".

Alte stiri din Politic

Ultima oră