Mesajul lui Băsescu pentru Ponta şi Iohannis: Nu ne puteţi prosti cu o dispută falsă despre împărţirea prăzii

18 Mai 2015
Mesajul lui Băsescu pentru Ponta şi Iohannis: Nu ne puteţi prosti cu o dispută falsă despre împărţirea prăzii
Traian Băsescu susţine astăzi într-o postare pe Facebook că tărăboiul dintre preşedintele Iohannis şi premierul Ponta pe tema Codului Silvic ascunde de fapt problema reală şi îi acuză pe cei doi că nu au voinţă pentru a pune capăt defrişărilor iraţionale.

"Impresia mea este că nici unul din protagoniştii disputei legată de Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor.
În timp ce domnul Ponta vrea limitarea la 30 la sută a cotei de piaţă pentru firma austriacă Schweighofer, domnul Iohannis nu vrea această limitare, motiv pentru care a retrimis legea înapoi în Parlament. Şi de aici tărăboiul şi acuzele reciproce. Problema reală o reprezintă defrişările iraţionale, şi nu cota de piaţă a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta şi Iohannis este ca şi cum ai da unuia care moare de sete în deşert o bucată de pîine", scrie Besescu.
În opinia sa, problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private .

Conform fostului preşedinte, clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care "poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii".

"Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit. România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul.Dar şi Iohannis şi Ponta trebuie să vrea acest lucru. Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, cînd, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?", conchide Băsescu. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră