Moţiunea de cenzură a PNL intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!" a fost citită în această seară în plenul reunit al Parlamentului de către senatorul PNL, Viorel Badea. Votul va fi dat vineri, începând de la ora 10:00. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească cel puţin 278 de voturi "pentru".
În textul moţiunii, liberalii susţin că "modul în care sultanatul lui Ponta se raportează la votul prin corespondenţă şi la românii care trăiesc în afara graniţelor ţării arată clar că nu le pasă nici de viaţă, nici de părerea copiilor şi fraţilor noştri care îşi câştigă existenţa în străinătate. Mulţi dintre ei s-ar întoarce şi mâine acasă dacă ar avea condiţii decente de trai şi un loc de muncă prin care să-şi întreţină familiile. Domnule Ponta, dacă aşi fi pe jumătate preocupat de guvernare cum sunteţi de viitorul domnului Şova, poate că aceste deziderate ar fi pe cale de a fi atinse".
Ei amintesc în textul moţiunii de cazurile lui Dan Şova, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, arătând că Guvernul Ponta are cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei.De asemenea, moţiunea conţine şi o "traducere" a votului pe care parlamentarii îl vor da în plen:
"Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat <Vrem să votăm!>. Acum, românii din ţară- mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi. Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obliga Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veti vota motiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de propriii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în Diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice ".
Prim-vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, a anunţat astăzi că moţiunea de cenzură a PNL privind votul prin corespondenţă va fi citită astăzi în plen, iar votul va fi dat vineri, 12 iunie, o zi în care parlamentarii au de obicei activităţi în teritoriu şi nu vin la Parlament. Orban mizează totuşi pe bunul simţ al parlamentarilor de a veni la vot.
"Citirea moțiunii de cenzură se face astăzi de la ora 17,30, dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură încep vineri la ora 10,00. Asta a fost propunerea majorității guvernamentale. Noi am solicitat, dacă tot se citește astăzi moțiunea, să fie dezbaterea și votul la moțiune joi, așa cum a fost procedura", a declarat Orban.
Până vineri, când are loc votul pe moţiunea de cenzură, Orban a spus că liberalii poartă discuţii individuale cu parlamentarii PSD, UNPR, PC, PLR pentru susţinerea moţiunii şi aşteaptă răspunsul UDMR în acest sens. Liberalii nu au numărul necesar de voturi pentru a trece această moţiune, iar programarea votului într-o zi de vineri îngreunează şi mai mult situaţia.
"În ceea ce ne privește, vom fi mobilizați și dacă ar fi pus moțiunea de cenzură duminică, tot la fel de mobilizați am fi fost. Vineri de regulă este o zi care nu este o zi de lucru în plen. Parlamentarii nu sunt foarte obișnuiți să vină în plenul Camerei și Senatului vineri. În mod evident cred că fiind totuși o moțiune de cenzură o să aibă bunul simț și reprezentanții majorității guvernamentale să facă bine să vină la vot", a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Aşadar, e nevoie de cel puţin 278 de voturi "pentru" ca moţiunea de cenzură a PNL să fie adoptată şi Guvernul să pice.
Din cele 278 de voturi necesare, liberalii au doar 173 de voturi, având nevoie de încă 105 . Coaliţia guvernamentală PSD-UNPR-PC-PLR şi minorităţile naţionale, care în mod tradiţional susţin Puterea, au 315 de voturi.
CItiți textul moțiunii de cenzură a PNL privind votul prin corespondență - format PDF