Asaltul liberalilor asupra Guvernului şi premierului Ponta, atât prin moţiunea de cenzură, cât şi prin presiunile de a demisiona în urma acuzaţiilor DNA, ar putea avea efect de bumerang.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le atrage atenţia liderilor PNL că, organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern, poate atrage răspunderea penală.
„Ca ministru al Justiției mi se pare inadmisibil și contrar practicilor democratice constituționale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim și a crea instabilitate politică majoră.
Este împotriva tuturor angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni și transatlantici ca PNL să folosească justiția pentru a-și rezolva incapacitatea de a convinge populația și membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România și nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011.
Atrag totodată atenția liderilor PNL că organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală”, se arată într-un comunicat de presă semnat de ministrul Justiţiei.
Avertismentul lui Cazanciuc vine după ce premierul Victor Ponta le-a dat de înţeles liderilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, că s-ar putea să le facă şi el sesizări penale pentru a fi cercetaţi.
„Și fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că-l mai au domnul Blaga și doamna Gorghiu să înțeleagă că nu poți să dai foc unei țări și că ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 397, alineat 2 din Codul penal. Și procurorul general, conform procedurii, ca și la mine, îi declară suspecți și îi cercetează. Și vedem atunci dacă le mai place să facă politică din Justiție. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul", a declarat Ponta, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
Conform articolul 397, al 2, din Codul penal, " întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".
De asemenea, Ponta le-a cerut liberalilor să nu tranşeze în stradă bătălia politică, avertizându-i că şi PSD poate să facă acelaşi lucru. „Dacă ei aduc 1.000 noi aducem 10.000. Dacă ei aduc 10.000, noi aducem 100.000”, a spus Ponta.
Şi, ca şi când ameninţările ministrului Justiţiei nu erau suficiente, Elena Udrea pune şi ea gaz pe foc.
Îi avertizează pe liberali că, dacă vor pica Guvernul Ponta prin moţiunea de cenzură, vor avea probleme cu învestirea noului Guvern deoarece premierul desemnat, Cătălin Predoiu, este cercetat într-un dosar disjuns din dosarul Gala Bute, adăugând că dacă ea e vinovată, „cu siguranţă este vinovat şi domnul Predoiu".
"Dacă ar veni domnul Cătălin Predoiu, atunci am căzut din lac în puţ, pentru că este în dosarul Gala Bute, domnul Predoiu are o disjungere din acest dosar, iar când dosarul va intra pe lista de priorităţi ale DNA ar putea să-l pună în situaţia în care este domnul Ponta astăzi", a spus Udrea. În opinia sa, nici Alina Gorghiu nu este o opţiune deoarece are nişte probleme nelămurite care s-ar putea transforma în dosare penale.
În interviul acordat vineri seară TVR, preşedintele Iohannis declara că „tinde” să-l nominalizeze pe Cătălin Predoiu premier. ”Eu tind să îmi păstrez şi să îmi îndeplinesc promisiunile”, a spus Iohannis, întrebat dacă rămâne la varianta de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier.