Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, ca, în calitate de şef al Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT), să convoace această instituție pentru a verifica toate hotărârile acesteia, în baza cărora SRI se implică în actul de justiție, precum și revocarea celor care nu sunt conforme cu Constituția și legile României.Ei reiau apelul public adresat tuturor factorilor de decizie din România pentru a clarifica influența pe care SRI o are asupra justiției.
De asemenea, judecătorii i-au cerut şefului statului să verifice toate activitățile SRIi în justiție și “luarea tuturor măsurilor necesare pentru restabilirea legalității și angajarea răspunderii celor vinovați de încălcarea limitelor prevăzute de lege”.
Solicitarea UNJR vine după ce generalul SRI, Dumitru Dumbravă, a spus într-un interviu că, în baza unei nou „concept integrat” de combaterea a corupției, instanțele de judecată au devenit pentru SRI “câmp tactic”, unde în prezent Serviciul își menține “interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.
“De asemenea, afirmația Generalului Dumbravă a fost întărită de actualul director al Serviciului Roman de Informații, Eduard Hellvig, care a spus că serviciul urmărește procesele <să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român>”, se arată într-un comunicat al UNJR.
Judecătorii amintesc că generalul Dumbravă a spus, de asemenea, că SRI culege informații despre toți judecătorii, chiar și despre cei care nu sunt suspecți de vreun act de corupție, informații la care le aplică scheme analitice complexe, folosite în identificarea suspecților de terorism, în vederea identificării de “pattern-uri infracționale” la judecători.
„O activitate de acest tip a fost desfășurată în trecut de către SIPA — Serviciul Intern de Protecție și Anticorupție. Arhiva acestui serviciu, ce conținea inclusiv date privind viața personală a magistraților a constituit multă vreme sursa unor suspiciuni publice privind șantajul unor magistrați sesizați cu dosare de mare interes public. Un astfel de abuz nu poate fi și nu trebuie repetat”, susţin judecătorii.
În opinia lor, toți cetățenii României merită ca, după 25 de ani de la căderea comunismului, „să aibă încrederea că, dacă ajung în sala de judecată, au parte de un proces echitabil, unde decizia judecătorului este dată pe probe și în baza legii, nu la presiunea unui serviciu secret”.