Calculele din tabăra Opoziţiei prevăd un eşec al moţiunii de cenzură a PNL la votul de mâine din Parlament. Copreşedintele PNL Vasile Blaga şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, spun că matematic nu sunt şanse ca guvernul Ponta să fie demis.
"Noi din Opoziţie mâine la moţiunea de cenzură nu vom avea suficiente voturi şi asta deja ştim, cunoaştem, e vorba de matematică, nu avem suficiente voturi pentru a dărâma Guvernul(...) Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul". ", a declarat azi la RFI, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Cum UNPR, cu 56 de parlamentari, ar fi fost o variantă de recuperare a voturilor lipsă, copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost întrebat ieri dacă a negociat cu partidul vicepremierului Oprea.
"Au fost o serie de discuții, rezultatul o să-l vedeți vineri. Dânșii cred că o susțină Guvernul, au făcut-o întotdeauna, de fapt îl susțin pe Victor Ponta în Guvern. (...) O să vedem poimâine. Lucrurile sunt în evoluție", a declarat Blaga.
Cu o zi în urmă, liderul PNL afirmase că a discutat cu Gabriel Oprea, iar răspunsul acestuia "a fost cel care a fost şi public, de altfel, că îl susţine în continuare pe Victor Ponta".
În acest context, nici Blaga nu este prea optimist privind şansele moţiunii de cenzură. "Dacă ne uităm la matematica parlamentară, aş spune că nu sunt şanse foarte mari, dar, pe de altă parte, totuşi, încă ne bazăm pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR. Şi avem de partea noastră partidul domnului Geoană, cu câţi parlamentari are, domnul Fenechiu a semnat cu grupul său moţiunea, am văzut astăzi poziţia nuanţată a UDMR, care a spus că îşi lasă colegii să voteze conform propriei conştiinţe. O să vedem", a declarat ieri Blaga.
Liderul UDMR a exclus, însă, posibilitatea ca voturile lipsă să vină de la parlamentarii Puterii, devoalând metoda prin care aceştia vor gestiona situaţia. "Exclus! Eu îi cunosc pe colegii mei, ei vor gestiona această situaţie aşa cum am gestionat şi noi când eram la guvernare, noi am inventat o modalitate de a gestiona astfel de situaţii, ei au preluat. Care era modalitatea: nu participam la vot. Asta era în perioada Guvernului Boc. Asiguram cvorumul şi nu participam la vot. Asta a fost invenţia coaliţiei de atunci", a spus liderul UDMR, precizând încă o dată că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii.