CSAT ordonă: Recensământul pârloagelor şi mai multă mobilă românească

10 Iun 2015
CSAT ordonă: Recensământul pârloagelor şi mai multă mobilă românească
Membrii CSAT au decis în şedinţa de ieri să întărească măsurile de control împotriva defrişărilor ilegale prin schimbarea legislaţiei, să stimuleze împăduririle, precum şi producţia internă de produse finite de lemn, inclusiv mobilă.

“Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională și că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară și riguroasă, care să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen”, a declarat preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT.

De asemenea, autorităţile ar urma să facă un inventar al terenurilor aflate în paragină şi poluate pentru a fi împădurite.

“Totodată, Consiliul a hotărât ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu celelalte instituţii responsabile în domeniu, să întreprindă măsurile necesare pentru identificarea terenurilor agricole degradate şi potenţial poluate, care pot face obiectul împăduririlor”, a spus şeful statului.

CSAT a mai decis şă stabilească măsuri complete pentru monitorizarea şi controlul activităţilor de amenajament, împădurire şi exploatare a fondului forestier, precum şi pentru stimularea producţiei interne de produse finite.

Această ultimă măsură se adaugă limitării temporare, prin lege, a exportului de lemn brut. Luna trecută, Guvernul a adoptat un proiect de lege, care va trebui aprobat de Parlament în procedură de urgenţă, prin care se interzice temporar exportul de lemn neprelucrat.

Anul trecut, producătorii români de mobilă au cerut Guvernului să-i sprijine pentru asigurarea de resurse de masă lemnoasă, precum şi pentru participarea producătorilor români la târgurile internaţionale prin alocarea de fonduri suficiente de la bugetul de stat.

Conform unui studiu făcut public luna trecută de Iuliu Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Clubul Român de Mobilă (ACRM), în perioada 2008-2013, condiţiile favorabile producţiei de mobilă - precum disponibilitatea materiei prime, distribuţia unităţilor de producţie la nivel regional şi costul redus al forţei de muncă - au transformat ţara noastră într-unul dintre principalii producători, la nivel mondial. În anul 2013, ţara noastră a fost al 13-lea producător de mobilă din lume, cu o producţie totală evaluată la aproximativ 8,8 miliarde lei, în intervalul 2008-2013 înregistrând un ritm mediu anual de creştere a producţiei de 2,8%.

Mare parte din producţia de mobilă a anului 2013 - respectiv 82% - a mers către export, România fiind al 28-lea exportator de mobilă din lume, cu o contribuţie de 1,9% la economia naţională.

"Deşi producţia şi exportul de mobilă au crescut semnificativ în perioada analizată, cu 14,9%, respectiv 48,2%, importul şi consumul intern de mobilă au scăzut - ca urmare a efectelor crizei economice (...) - cu 23,8%, respectiv 28,6%", arată analiza citată de şeful ACRM, conform bursa.ro.

În prezent, sectorul mobilei se ridică la o valoare de 2,2 miliarde euro. Iuliu Moldoveanu spune că, în 2008, această valoare era mai mică, însă faptul că au fost închise anumite firme a condus la o mai bună organizare a sectorului.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră