Şi ieri, şi astăzi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a susţinut că premierul Ponta nu trebuie să participe la consultările din această seară de la Cotroceni pe tema Strategiei Naţionale de Apărare, fiind lipsit de legitimitate din cauza acuzaţiilor DNA.
„Mă întreb dacă va avea îndrăzneala ca mâine, la consultările de la Cotroceni, să vină. Vom vorbi despre strategia de securitate a României. Sunt curioasă dacă va avea obrăznicia să se prezinte la aceste discuţii”, a declarat ieri Gorghiu.
Astăzi, după ce Comitetul Executiv al PSD a decis în unanimitate să-l sprijine pe Victor Ponta şi continuarea guvernării, Alina Gorghiu dădea declaraţii presei în care se întreba acelaşi lucru: dacă va avea Victor Ponta „obrăznicia” de a participa la consultări, invocând din nou argumentul legitimităţii.
Ceea ce numeşte Alina Gorghiu „obrăznicie” este, de fapt, dreptul lui Victor Ponta de a participa la aceste consultări în calitate de preşedinte al PSD, ales statutar, şi susţinut în continuare de partid.
"În unanimitate, nu doar colegii de la PSD, au fost toți liderii coaliției, aici, lumea, oamenii vor să continuăm o guvernare care probabil merge prea bine. (...) O criză politică acum, instabilitate, luni de zile, ceartă în Parlament, alegeri anticipate, eu vă spun, cine are de câștigat? Nu România. Poate că are de câștigat Rusia sau poate că are de câștigat vreun dușman al României" , a declarat astăzi Victor Ponta, la finalul ședinței CEx al PSD.
Conform comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a chemat la aceste consultări partidele parlamentare, şi nu Guvernul. Iar PSD, fie că place sau nu liberalilor, este principalul partid parlamentar şi se află şi la guvernare.
Din cauza atacurilor PNL, preşedintele Iohannis şi-a luat rolul de mediator în serios şi a decis să separe taberele la consultări. Primele, partidele de la Putere, apoi Opoziţia. Astfel, astă seară de la ora 18.00 au intrat la consultări delegaţiile PSD, UNPR şi PC, urmând ca de la ora 18.30 şeful statului să discute cu PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.
"Strategia Națională de Apărare a Țării este un subiect important. Nu am vrut să fie grevat de tensiunile între Putere și Opoziție. Vrem consens pe acest document și din acest motiv am decis separarea întâlnirii", au declarat, conform Agerpres, surse din Administrația Prezidențială.